CORESPONDENȚĂ DIN UCRAINA Suflul exploziilor și bucăți din rachete le-au distrus casele și i-au traumatizat pe viață pe locuitorii din Mykolaiv. Reportaj printre schije, cratere și țăndări

14 martie 2022, 17:07

MYKOLAIV, UCRAINA

Un sistem mobil rusesc, cu lansare multiplă de rachete Grad, a lovit din plin, în dimineața de 13 martie, o zonă civilă. Aici, la doar 3 km de centrul orașului Mykolaiv, se află magazine și mai multe blocuri. A fost unul dintre cele mai puternice atacuri asupra orașului. Nouă oameni au murit și 13 au fost răniți. Imaginile pe care trimișii speciali ai TVR Alina Grigore, Mihai Florea și Dorel Oancă le-au surprins la fața locului sunt devastatoare.

“A fost un atac cu rachete în acest raion, pe strada Konstantin Kalinovki, vedeţi, acolo a căzut o rachetă, uitaţi acolo”.

Nu toate rachetele rusești explodează. Unele rămân în curțile oamenilor sau în spațiul dintre blocuri.

ALINA GRIGORE, trimis special al TVR în Ucraina: Suntem la 3 km de centrul orașului Mykolaiv, o rachetă a căzut în spatele meu, a rămas neexplodată, alta a ucis nouă oameni în supermarketul din apropiere.

“Am văzut rachetele, aici nu au căzut, dar acolo, unde sunt case noi, totul a fost pus la pamânt. (A fost un avion?) Nu, nu, rachete Grad”.

Oamenii sunt în stare de șoc. Suflul exploziilor și bucăți din rachete le-au distrus apartamentele și mașinile. Și i-au traumatizat pe viață. Câteva ore după atacul forțelor ruse, locuitorii din zonă  se pregăteau pentru ce e mai rău: își protejau ferestrele cu plăci, în locul geamurilor făcute țăndări puneau cartoane și paturi. Iar urmele schijelor de pe pereți și craterele din asfalt rămân martori tăcuți ai atacului teribil asupra oamenilor nevinovați.

“Copiii mei plâng, e foarte greu. (Familia dumneavoastră e în siguranţă?) Nu.

ALINA GRIGORE, trimis special al TVR în Ucraina: Multiplul atac cu rachete din această dimineață declanșat de forțele ruse au țintit magazinul din imagini, inițial s-a spus că era un supermarket, dar de fapt e un magazin cu produse militare, este o croitorie unde se confecționau articolele. Au murit nouă oameni și multe blocuri sunt afectate, rachetele au trecut prin apartamente, au lovit mașini, unele au rămas neexplodate, este o imagine cumplită.

Primarul orașului Mykolaiv ne-a declarat că militarii ruși vor să încercuiască orașul, dar forțele ucrainene sunt pe poziții și îl apără. Potrivit edilului, trupele ruse bombardează zone civile, iar în atacuri anterioare au folosit inclusiv bombe interzise de convențiile internaționale.

Primarul ALEX SENKEVICH: “Au început să bombardeze cu bombe cu dispersie. Acest tip de bombă e ilegal, obiectivul lor principal sunt oamenii, civilii care nu se află în adăposturi. Aceste bombe se divid în proiectile mai mici, se împrăştie căzând în multe bucăţi şi omoară totul în jur. Pe lângă armată avem apărarea teritorială şi garda naţională, oamenii sunt motivaţi. Ocupanţii ruşi care vin să ne omoare copiii, femeile, părinţii nu sunt motivaţi, pentru că sunt invadatori”.

Autoritățile ucrainene estimează că în maximum o săptămână forțele ruse vor încerca din nou să cucerească orașul.

Primarul ALEX SENKEVICH: “Suntem gata să apărăm oraşul, dar vom avea nevoie de armament greu de la Uniunea Europeană. Avem nevoie de arme grele, ca să le putem distruge ruşilor tancurile şi artileria.

Echipa TVR a filmat în mai multe locuri afectate de atacurile forțelor ruse: un cămin de copii, un spital oncologic, o farmacie și locuințe din diferite zone ale orașului Mykolaiv.

ALINA GRIGORE, trimis special al TVR în Ucraina: Locul a fost atacat în urmă cu doar 5 zile, farmacia a fost distrusă și urmele rachetelor se văd și în asfalt.

La Crucea Roșie din Mykolaiv vin să ceară ajutor oameni din satele unde au ajuns trupele ruse. Lena are 42 de ani și este foarte speriată. A fugit din sat împreună cu cei trei copii ai săi și cu alți vecini.

“În fiecare zi, de două săptămâni, se bombardează. Nu aveam apă, nu aveam gaz, făceam mâncare afară la foc, eram ca animalele. Când au venit ruşii, magazinele au fost jefuite, ne-au luat telefoanele, au blocat roţile maşinilor ca să nu fugim. Nu dormeam deloc din cauza atacurilor.

“Nu e apă în sat, nu e lumină. Am reuşit să fugim cu ajutorul unei maşini de la Crucea Roşie şi militarii ucraineni ne-au lăsat să trecem la Mykolaiv”.

Până acum, o treime din populația orașului Mykolaiv a plecat în zone mai sigure.

ALINA GRIGORE, trimis special al TVR în Ucraina: Mulți copii din acest orfelinat au luat calea pribegiei. După ce clădirea în care erau a fost pradă atacurilor din utimele zile, au rămas ferestrele sparte, orfelinatul a fost evacuat, urme de schije, gloanțe, un război care lasă cicatrici adânci, inclusiv în inimile copiilor.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Alina Grigore, Mihai Florea si Dorel Oancă au plecat din orasul Mykolaiv și sunt acum aproape de granița cu România, în fostul raion Sărata.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite