Coaliția nu a luat încă o decizie pe tema prețurilor la energie, discuțiile se reiau săptămâna viitoare. Una dintre propuneri este supraimpozitarea companiilor energetice care fac profit foarte mare, pentru a evita specula

17 august 2022, 16:15

ACTUALIZARE Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Ministerul Energiei va prezenta în 22 August care este situația programelor de investiții în capacitățile de producție, atât ale companiilor de stat, cât și cele dezvoltate de mediul privat. ANRE urmează să informeze, luni, Guvernul cu evoluția pieței de energie din ianuarie și până acum. De asemenea, până la data de 31 august a.c., Ministerul Energiei va transmite Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie Programul de iarnă în domeniul energetic.

ACTUALIZARE Proiectul de rectificare bugetară nu acoperă sumele necesare pentru compensarea facturilor populației și firmelor pentru acest an și expune la un risc major capacitatea de a mai funcționa a întregului sector energetic, acuză Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, potrivit Prim Plan Info.

La rectificarea bugetară, Ministerul Energiei a cerut o suplimentare de 31 de miliarde lei a bugetului, dar – conform proiectului pus în dezbatere publică – va primi doar 2,5 miliarde de lei.

“În contextul local și internațional, marcat de o creștere abruptă a prețului la energie și de foarte multe incertitudini în ceea ce privește securitatea în aprovizionare, decizia de a «sub-bugeta» o schemă de sprijin asumată de statul român, de care beneficiază aproximativ 90% din clienții casnici și non-casnici, reprezintă un risc major suplimentar care afectează grav reziliența întregului sector energetic”

(SURSA: FEDERAŢIA ASOCIAŢIILOR COMPANIILOR DE UTILITĂŢI DIN ENERGIE)

În timp ce furnizorii avertizează că există riscul să nu mai poată să se cumpere energie, politicienii dau asigurări că populația și firmele nu vor fi afectate. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că prețurile la energie vor rămâne neschimbate la iarnă. Asta în condițiile în care s-a vehiculat că schema de sprijin pentru populație ar putea fi modificată mai devreme decât finalul lunii martie 2023, atunci când expiră.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Noi încercăm să menținem același preț: 0,68 și 0,8. Statul are obligația în primul rând să intervină la zonele vulnerabile.

PNL nu este însă de acord cu varianta PSD, care ar propune suprataxarea uriaşă a profitului obţinut.

Liberalii sunt partizanii unei politici de suprataxare mai blândă pe piața energiei, de cel mult 10% pe profitul obținut.

Analiștii consideră că plafonarea preţului la energie poate avea efecte greu de reparat pe termen lung.

România se află în topul european al celor mai scumpe pachete de măsuri de sprijin în fața scumpirilor la energie, raportat la Produsul Intern Brut.

O analiză Financial Times ne plasează pe locul 5, aproape de Austria, Macedonia, Franța și Lituania.

ACTUALIZARE Ședința nu s-a terminat cu o decizie pe tema energiei, transmite Marius Vulpe, pentru Stiriletvr.ro. Potrivit unor surse, astăzi doar s-au analizat scenariile cu impactul propunerilor. Mâine se continuă discuția la ANRE, iar soluțiile de impozitare vor fi prezentate într-o viitoare ședință a Coaliției.

Și ieri a fost o întâlnirea a Coaliției în care s-a dezbătut aceeași problemă, dar tot fără final. PSD și PNL sunt pe poziții diametral opuse.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Se analizează impactul a două scenarii de acțiune, ambele variante privesc ideea supraimpozitării profiturilor obținute pe piața de energie, a transmis Marius Vulpe, pentru TVR Info. Avem o variantă mai blândă, prin care se propune impozitarea cu 10% a acestui profit, dacă cei de pe piață obțin profituri de peste 10%, în timp ce o altă variantă vizează practicile speculative din ultima perioadă pe bursa de zi cu zi și propune supraimpozitarea cu 100% a celor care obțin profituri de peste 300%.

A doua variantă este susținută mai mult de PSD, iar liberalii o preferă pe prima. Ei susțin că varianta a doua ar provoca busculadă pe piață, ar goni investitorii și nu ar avea efectul scontat.

PSD privește ideea supraimpozitării ca o măsură tranzitorie complementară la cea care este deja aplicată, măsura de compensare a facturii la energie, susțin ei că cele două măsuri ar putea fi aplicate până la finele lunii martie 2023, urmând ca din acel moment să se găsească o soluție pentru a proteja populația și serviciile esențiale, prin pregătirea unui regim de plafonare a prețurilor la energie. Doar că în acest moment este nevoie de o nouă derogare din partea Comisiei Europene, social-democrații spun că acest lucru este posibil, deoarece avem precedentele din Spania și Grecia. Însă această idee nu se bucură de susținerea PNL.

Deci acum s-a găsit o soluție de compromis pentru a putea gestiona situația până la începutul anului viitor, urmând ca, în această perioadă, în funcție de eficacicatea acestor două măsuri, să se ia o decizie cu privire la ce direcție trebuie urmatp pe piața energiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite