Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Deficitul bugetar va crește la aproape 7%. Ce ministere primesc mai mulți bani. Ciolacu: Alocăm resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investiții
Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Au primit mai mulţi bani Ministerele Finanțelor, Transporturilor, Sănătății și Educației. În schimb, la Ministerele Economiei și Dezvoltării bugetele s-au redus. În urma rectificării, deficitul bugetar va crește la aproape 7 la sută din PIB. Premierul dă asigurări că banii vor fi cheltuiți cu profit, dar Consiliul Fiscal se arată îngrijorat și prevede un deficit şi mai mare, de aproape 8 la sută din PIB.
Guvernul a aprobat rectificarea bugetară pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul asigurărilor de şomaj, ţinând cont de prognozele macroeconomice elaborate de Comisia Naţională de Prognoză, a anunţat luni, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la finalul şedinţei Executivului.
Cei mai mulți bani, aproape 15 miliarde de lei, vor merge la Ministerul Finanțelor. O sumă aproape la fel de mare primeşte Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar la Transporturi bugetul creşte cu 5 miliarde de lei, mai ales pentru lucrări deja plătite, precum cele pentru viitoarele autostrăzi Sibiu-Pitești și Ploiești-Buzău. Și la Educație ajung 4 miliarde și jumătate, pentru salarii și burse.
Sumele tăiate la rectificare sunt mai mici. Secretariatul General al Guvernului pierde 170 de milioane de lei, iar Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Tursimului – 140 de milioane.
Modificările au urcat deficitul bugetar la 6,94 la sută din PIB, cu aproape 2 puncte procentuale peste previziunile de la începutul anului.
Indicatorii pe care a fost realizată rectificarea sunt o creşterea economică revizuită la 2,8%, un deflator al PIB de 7,2% şi un PIB actualizat de 1768,8 miliarde de lei.
Veniturile bugetului general consolidat în anul 2024 ajung la 620,2 miliarde de lei iar cheltuielile bugetului general consolidat sunt în valoare de 743 miliarde de lei.
Suma totală la care se ridică rectificarea bugetară este de 42 de miliarde de lei.
Consiliul Fiscal estimează că deficitul se va apropia de 8 la sută din PIB. Și creșterea economică a fost revizuită în scădere, de la 3,4 la sută, la 2,8 la sută.
Ministerele care primesc bani în plus:
– Ministerul Finanțelor: + 14 miliarde de lei
– Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: +5.4 miliarde lei
– Ministerul Sănătății: +3.8 miliarde lei
– Ministerul Educației: +4.59 miliarde lei
– Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: +1.62 miliarde lei
– Ministerul Afacerilor Interne: +3.67 miliarde lei
– Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: +3.34 miliarde lei
– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +2 miliarde lei
– Înalta Curte de Casație și Justiție: +424,6 milioane lei,
– Ministerul Justiției: +313,6 milioane lei
– Ministerul Energiei: +1.28 miliarde lei
– Ministerul Public: +91,3 milioane lei
– Ministerul Afacerilor Externe: +77,5 milioane lei;
– Serviciul de Informații Externe: +80,5 milioane lei
– Serviciul Român de Informații: +58,8 milioane lei
– Serviciul de Protecție și Pază: +53,5 milioane lei
– Societatea Română de Televiziune: +40,0 milioane lei
- Instituțiile cărora li s-au diminuat bugetele
– Secretariatul General al Guvernului: -176,3 milioane lei,
– Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: -120 milioane lei;
– Senatul României: -67,8 milioane lei
– Serviciul de Telecomunicații Speciale: -58,3 milioane lei
– Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: -54,6 milioane lei,
– Camera Deputaților: -51,9 milioane lei ;
– Autoritatea Electorală Permanantă: -42,9 milioane lei
– Curtea de Conturi: -25,6 milioane lei,
– Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: -19,0 milioane lei.
Guvernul va aproba, în şedinţa de luni, o rectificare pozitivă, alocând resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investiţii ale statului, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„Aprobăm, astăzi, o rectificare bugetară pozitivă, fiindcă alocăm resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investiţii ale statului. Există un plus de venituri bugetare după primele opt luni, venituri pe care le folosim ca să dezvoltăm România! 84% din deficit merge în zona de investiţii. Suntem primul stat european ca raport între deficit şi volumul de investiţii. Evident că la acest nivel record de investiţii, creşte şi deficitul bugetar la 6,9% din Produsul Intern Brut. Este însă un deficit sustenabil, ţinând cont că 8,5 lei din 10 cheltuiţi merg în autostrăzi, spitale, şcoli şi reţele de gaze, apă şi alte obiective de interes local”, a afirmat Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern.
El a subliniat că prin această rectificare, Guvernul aplică modelul statelor europene puternice. Germania, Italia, Franţa sau Spania.
„Practic, ce facem la această rectificare este să aplicăm modelul statelor europene puternice. Germania, Italia, Franţa sau Spania aşa au procedat, aşa s-au dezvoltat şi sunt motoarele economice ale Europei! La fel procedăm acum şi noi, fiindcă România a ajuns la maturitatea politică să îşi asume asemenea decizii. Nu îmi este deloc teamă de asta, fiindcă a fi sustenabil asta înseamnă: nu alocăm banii numai pe consum, ci venim cu un plan serios pe investiţii„, a mai declarat Ciolacu.
Premierul a punctat că aceşti bani se întorc în economie şi se multiplică: la un euro investit, se întorc la stat şase sau opt euro.
„De exemplu, domnul ministru Sorin Grindeanu primeşte banii şi face plăţi către companii, firmele termină autostrăzi pe care românii le aşteaptă de 30 de ani. Iar aceste firme plătesc mii de salariaţi şi dau comenzi la alte sute de furnizori cu zeci de mii de angajaţi. Asta înseamnă că, în câteva luni, din taxe, impozite şi din tot acest rulaj, banii se întorc cu surplus la bugetul de stat „, a explicat Ciolacu.
Şeful Executivului a arătat că este nevoie de măsuri în aceeaşi linie, trasmiţând că nu este timp de „filozofi” care ca premieri „ştiau doar să consume, nu să construiască”.
„De aceea, trebuie să mergem cu mult curaj înainte. N-avem timp de filozofi care, ca premieri, au avut deficit de 9,2%, iar investiţiile erau la doar 1,7% din PIB. Ştiau doar să consume, nu să construiască! Acum, marja de consum este foarte limitată şi este vital să o menţinem aşa„, a spus Ciolacu.