Cifrele care dau fiori Guvernului. Deficitul bugetar a ajuns la 0,45% din PIB
Romania se chinuie în continuare cu deficitul bugetar. Grosier explicat, statul cheltuie mai mult decât adună în coș. Avem un deficit numit în teorie structural, pentru că el este înregistrat în perioada de creștere economică. În aceste condiții, datele înregistrate în ianuarie sunt îngrijorătoare.
Deficitul bugetului consolidat a fost de 0,45% din PIB în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu 0,25% din PIB în prima lună a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, publicate marţi, transmite Agerpres.
În bani, asta înseamnă 7,89% de miliarde de lei. Statul a avut cheltuieli de 55,28 miliarde de lei, la venituri de 47,39 de miliarde de lei. De aici, diferența, pentru că sunt cheltuieli în creștere cu 0,44%. Statul și-a asumat încadrarea într-o țintă de deficit de 5% anul acesta. O va atinge? Greu de crezut cu aceste cifre, deși, anul este abia la început, depinde cât de tare va reuși domnul Boloș să crească veniturile și în același timp să tempereze cheltuielile.
Anul trecut, România a fost singura țară din UE aflată în procedură de deficit excesiv și se tem unii dintre analiști că 2024 va fi chiar mai rău.
În tot acest tablou gri, există și ceva vești bune, pe care le regăsim în datele de pe luna ianuarie.
CITEȘTE ȘI: Ciolacu: România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forţe economice ale continentului
De exemplu, încasările nete din TVA au înregistrat 11,97 de miliard de lei, în creştere cu 22,8% (an/an). Comparativ cu luna similară a anului trecut, în ianuarie 2024 se remarcă o evoluţie accelerată a acestor venituri, pe fondul unei absorbţii mai însemnate a fondurilor europene în finalul anului trecut.
CITEȘTE ȘI: Eurostat: Companiile din România sunt la coada clasamentului în UE, la vânzări online
Pe de altă parte, tot la capitolul vești bune este evoluatia contribuţiilor de asigurări care au înregistrat în ianuarie 15,62 de miliarde de lei, în creştere cu 25,7% (an/an), peste evoluţia fondului de salarii din economie. Potrivit Ministerului Finanţelor, evoluţia acestor încasări a fost influenţată pozitiv de modificarea reglementărilor privind facilităţile fiscale acordate salariaţilor din sectorul construcţii, agricol, industria alimentară şi a activităţilor de creare de programe pentru calculator.
În concluzie, primul semnal de alarmă e chiar luna ianuarie și mai avem și an electoral. Dacă statul e pe minus, banii vor veni în cele din urmă de la noi, prin taxe, impozite etc.