Cazul Nordis | Laura Vicol, Vladimir Ciorbă și cei trei frați Poștoacă, arestați preventiv pentru 30 de zile
Laura Vicol, Vladimir Ciorbă și cei trei frați Poștoacă, asociați Nordis, au fost arestați preventiv 30 de zile. Judecătoarea Irina Raluca Manu de la Curtea de Apel București a aprobat propunerea de arestare a procurorilor DIICOT care îi acuză pe inculpații din dosarul Nordis, între altele, de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și delapidare. Decizia nu este definitivă.
ACTUALIZARE Laura Vicol, Vladimir Ciorbă și cei trei frați Poștoacă, asociați Nordis, au fost arestați preventiv 30 de zile. Judecătoarea Irina Raluca Manu de la Curtea de Apel București a aprobat propunerea de arestare a procurorilor DIICOT care îi acuză pe inculpații din dosarul Nordis, între altele, de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și delapidare.
Decizia nu este definitivă și va putea fi contestată de inculpați, dar este executorie ceea ce înseamnă că aceștia își vor petrece timpul în arestul central până când judecătorii vor lua o decizie definitivă.
Instanța a respins propunerea DIICOT de arestare a inculpaților Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea, Bogdan Șaitoș, Andrei Cristian Matei, Gabriela Alina Vasile și George Marian Ivan. Judecătoarea a decis arest la domiciliu 30 de zile pentru Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea, Bogdan Șaitoș. Cei trei nu au voie să părăsească domiciliile, trebuie ”să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemată și să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi şi cu martorii din dosar direct sau indirect, pe nici o cale”.
Pentru inculpații Andrei Cristian Matei, Gabriela Alina Vasile și George Marian Ivan, instanța a decis control judiciar pentru 60 de zile. Aceștia trebuie ”să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la secția de poliție în raza căreia locuiesc, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi”, arată minuta instanței.
ACTUALIZARE Instanța a amânat pronunțarea deciziei pentru ora 17.30.
Aseară, Laura Vicol şi soţului ei, Vladimir Ciorbă, au plecat din instanţă, după ce le-au expirat ordonanţele de reţinere. Acasă au plecat şi ceilalţi inculpaţi din dosar: Gheorghe Emanuel Poştoacă – acţionar principal la Nordis, Cristian Nicolae Poştoacă, Florin Poştoacă, Sanda Răileanu, Gabriela Vasile, Matei Cristian, Bogdan Adalbert Şaitoş, Oana Claudia Oprea, George Marian Ivan.
După o ședință de aproape 8 ore, Laura Vicol a fost mai rezervată în declarații și a susținut că respectă legea.
Laura Vicol, fost deputat PSD, soția lui Vladimir Ciorbă: Nu vreau să comentez nimic din ce a spus procurorul, nimic din declarațiile noastre, nimic din ce au susținut avocații, pentru că este un dosar în pronunțare și nu vreau să interferez cu absolut nimic și nu vreau să deranjez absolut nimic, fiindcă așa e legea, și respectam legea până la final.
Soțul fostei deputate, Vladimir Ciorbă, a transmis că apartamentele deja finalizate de la Mamaia se vor preda celor aproape 300 de clienți, iar proiectele de la Sinaia și Brașov vor continua. Vladimir Ciorbă a mai precizat că închirierile de avioane private de la compania Nordis Travel au fost plătite individual de fiecare pasager către agenția de turism.
Vladimir Ciorbă, acţionar în firma Nordis Management: Apartamentele se vor preda chiar dacă va mai dura un an la unii sau șase luni la alți sau un an jumătate. Mă refer la cele de la Mamaia și cu cele de la Brașov și la Sinaia. Ca să vinzi de două ori apartamente înseamnă că vrei să vinzi mai multe decât ai. Au fost niște cazuri în care cineva ne-a reziliat nou, niște contracte și ne-a executat și anumite apartamente deja executate au ieșit din patrimoniu, dar celorlalți clienți le-am dat banii înapoi sau apartament în etajul superior și am închis cazul. Acea agenție a contractat avion nu o dată de mai multe ori pentru multă altă lume cât și pentru mine. Fiecare membru pasager al acelor faimoase curse de altfel și-a plătit contravaloarea lui, nu că l-am plătit împreună. Fiecare a avut o factură. Se numește sistemul de empty leg și se practică în lume. Acești domni politicieni, colegii soției mele la momentul respectiv și-au plătit integral. Este simplu și dânșii am înțeles că au facturi și sigur le-au arătat.

În timpul unei pauze a procesului, Laura Vicol a negat că ar fi denunţat pe cineva, fiind întrebată de jurnalişti dacă a scris un denunţ împotriva premierului Marcel Ciolacu.
De asemenea, ea a negat că ar fi fost avertizată că urmau să fie efectuate percheziţiile DIICOT sau că şi-ar fi schimbat telefonul după ce ar fi aflat de aceste percheziţii.
Acuzaţiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
De asemenea, Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, şi fosta deputată PSD Andreea Cosma au fost acuzate de implicare în afacerea Nordis, în calitate de notăriţe, însă ele au fost lăsate de procurori să plece acasă, fiind cercetate sub control judiciar.
În urma percheziţiilor efectuate luni au fost identificate şi ridicate peste 50 de sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri şi hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro şi alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii şi genţi ce poartă însemnele unor mărci cunoscute).
Ancheta vizează 40 de persoane fizice şi 32 de firme şi se referă la un grup infracţional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput şi pus în aplicare un mecanism infracţional complex, constând în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (TVA), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat.

DIICOT: Inspectori de la Fisc au ascuns neregulile de la Nordis. Aceștia ar putea fi puşi sub acuzare
Fondurile financiare ilicite astfel obţinute au fost supuse procesului de spălare a banilor.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că eşalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor (aflate în relaţie de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare şi au sprijinit-o activ, prin diverse modalităţi, sub controlul şi îndrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infracţional organizat pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuţii de a întocmi documentaţia aferentă operaţiunilor de vânzare a imobilelor, intabulare sau consultanţă juridică (notari şi avocaţi) şi de a încasa sume de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.
Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019 – 2024, liderii grupului infracţional organizat, prin intermediul a cinci societăţi comerciale, au încasat de la clienţi persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări şi mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).