Catedrala Evanghelică din Sibiu | Panouri din lemn pentru „autografele” turiștilor. Soluții împotriva fenomenului graffiti pe monumentele istorice
O altfel de istorie ni se dezvăluie în turnul Bisericii Evanghelice din Sibiu. Parcurgem de-a lungul scării circulare semnăturile, încrustate în piatră, ale celor care au vizitat acest loc. Sunt doar câteva exemple dintr-o multitudine care a făcut că numele sau inițialele să se suprapună. Și în exteriorul clădirii găsim astfel de semne, dar acolo sunt și alte explicații.
LINUS MĂRGINEAN – ghid, Catedrala Evanghelică Sibiu: Tot o semnătură ar fi și aici, majoritatea unor astfel de însemne semănând cu o cruce, cel puțin în partea de sus. Și asta e tot o semnătură a meșterului pietrar. Astfel încât să se știe cine a făcut, ce element.
La Catedrala Evanghelică din Sibiu am întâlnit panouri din lemn pe care oaspeții pot să-și scrie numele sau ce vor ei, ca amintire, că au trecut prin acest loc. Gazdele vor să evite ca pereții să mai fie scrijeliți de-acum încolo.
Pe fațadele exterioare ale perlelor bucovinene, Moldovița, Sucevița și Voroneț, se pot vedea sumedenie de scrijelituri lăsate, de-a lungul timpului, de turiști, în diverse limbi. Ca dovadă că obiceiul nu are nici granițe și nici nu a fost inventat în România.
Prin telefon, ENEST OBERLANDER – TÂRNOVEANU – manager al Muzeului Naţional de Istorie a României: Există şi o arheologie a acestor graffiti. Le găsești peste tot, de la Piramide şi Sfinx, până pe Parthenon și diverse monumente antice din Roma. Sunt graffiti celebri, cum este cel al lui Byron, pe Templul de la Sunion. Acela deja este un document istoric.
Legislația românească prevede sancțiuni aspre pentru cei care atentează, prin imprimarea unor desene sau înscrieri, la integritatea clădirilor sau altor bunuri publice.