Calea ferată din România are nevoie de modernizări. Se promit lucrări majore în infrastructura feroviară: 2 miliarde de lei investiții
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, ieri, lucrări majore în infrastructura feroviară cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei. Bani care provin din PNRR.
Și câtă nevoie există de acești bani. Asta dacă vrem să avem un transport civilizat. Calea ferată din Romania, cândva una dintre cele mai moderne din Europa a ajuns în ultimii 30 de ani, la roți ruginite
Sigur, CFR a trecut în toți atâția ani prin multe reorganizări. Cea mai amplă, în 1998, când la presiunea Băncii Mondiale Societatea Naţională a Căilor FerateRomâne era divizată de către stat în cinci companii: CFR Călători,CFR Marfă, CFR SA (infrastructură), Societatea de Servicii de Management Feroviar şi Societatea de Administrare a Activelor Feroviare.
Fiecare dintre aceste companii cu problemele ei. Cea mai mare – lipsa finanțării.
CFR Călători, compania care asigură peste 80% din traficul de persoane pe calea ferată a avut aproape 0 buget de investii. În ultimii 18 ani a fost cumpărată o singură locomotivă nouă.
Din cele peste 1.100 de locomotive ale companiei de stat, mai puțin de 40% mai sunt în condiții acceptabile. Situația vagoanelor este chiar mai drastică, chiar daca în acest caz au mai fost modernizări, însă total insuficiente.
Degeaba avem să zicem 2000 de vagoane, dacă doar vreo 1190 mai pot fi folosite. Și chiar dacă am avea mâine că prin minune și vagoane și locomotive, ele ar merge pe o șină ruginată, în ritm de melc. Ar ciculara cu o viteză mai mică decât acum 30 de ani. Avem pe hârtie a șaptea cea mai întinsă rețea feroviară din Europa –
20.000 de kilometri de șina. Doar vreo 13 mii sunt încă ar mai putea fi folosiți. Mare parte din rețea este însă pe butuci pentru că nu au fost făcute investiții. Starea infrastructurii este dezastruoasă.
Cifrele care anunță o depășire a termenelor de scadență la reînnoire sunt de 73% în cazul liniilor de cale ferată, 53% în cazul podurilor și podețelor, 92% în cazul instalațiilor de semnalizare în stații. Și în aceste condiții, cu locomotive de 50 de ani, pe căi ferate cam tot la fel de vechi pentru călător asta înseamnă timp pierdut și chiar nesiguranță.
Peste 85% din trenurile CFR Călători aflate în circulaţie (în medie 1.100 trenuri/zi) ajung la destinaţie fără întârzieri. Însă, fac în unele cazuri la fel de mult că acum 50 de ani. În ultimii ani, s-a început timid o relativa modernizare – se promit 450 de kilometri modernizați de sine și peste 100 de garnituri noi. Prea puțin susțin experții.
Se promite și modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori şi modernizarea a 139 vagoane de călători. Și mai există o problemă – piederile.
Doar în 2022 CFR călători de exemplu a raportat 177 de milioane de lei pierdere în 2022 iar prognoza pentru anul acesta este chiar de 4 ori mai mare. În aceste condiții, nu poate fi vorba de condiții de muncă mai bune și dezvoltarea sustenabila. Iar asta pentru noi, cel mulți este o veste teribilă.
În condițiile în care trenul este mijlocul de transport al prezentului și viitorului.