Bugetul pe 2018, publicat de Finanţe. Mihai Tudose: „Sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt bazele acestui buget”
ACTUALIZARE 17.00. Premierul Mihai Tudose a vorbit despre bugetul pe anul viitor, după ce Ministerul Finanțelor a publicat proiectul Legii bugetului de stat pentru 2018.
“Sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt bazele acestui buget, evident, păstrând cei 2% la apărare, dintr-un Produs Intern Brut mai mare”, a spus premierul.
Legat de reducerea cheltuielilor din ministere cu 10%, Mihai Tudose a declarat că vor exista şi excepţii: “Eu nu pot să îi cer domnului Raed Arafat să scadă cu 10% consumul de medicamente pe salvări sau la UPU”.
Despre angajările după principiul “1 la 2”, adică la două locuri vacante va fi scos la concurs un singur post: “Se va renunţa la acest lucru. Poate cel mai bine e ca administraţia locală, care e independentă, i se dă un buget şi să angajeze câţi doreşte, dar să stea în anvelopa bugetară”.
__________________________________________
Există şi un curs mediu publicat de Ministerul de Finanţe, 4,55 de lei, însă este un curs care poate fi influenţat de foarte mulţi factori. În ultima perioadă, orice criză politică a dus la creşterea monedei europene în faţa leului.
La capitolul inflaţie, Guvernul nu este foarte optimist. Cifrele Ministerului Finanţelor arată pentru anul viitor o inflaţie medie anuală de 3,1%, iar Produsul Intern Brut va ajunge la 907,8 miliarde de lei.
Sunt ministere care vor câştiga mai mulţi bani în 2018. De exemplu, MApN are cu 11,3% mai mult decât anul acesta. S-a asigurat 2% din PIB pentru apărare, aşa cum ne-am angajat în faţa partenerilor strategici. La Educaţie, există un plus de 8,3 miliarde de lei, o majorare de 19,7%. Şi la Sănătate este un plus de 8,7 miliarde de lei, iar Camera Deputaţilor va primi cu 30,6% mai mult decât bugetul pe care l-au avut parlamentarii în 2017. La Administraţia Prezidenţială este un plus de aproximativ 20%.
Pe minus va fi Ministerul Energiei, cu 36 de procente, iar Justiţia va pierde 0,8%.
Proiectul de buget este construit şi cu câteva măsuri de economisire a banului public , astfel încât să ne încadrăm într-un deficit bugetar de maximum 2,97% din Produsul Intern Brut. Anul viitor nu se vor da tichete de vacanţă, nici tichete cadou sau premii, iar orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere, aşa cum se întâmplă şi în prezent.
Ministerele trebuie să reducă din cheltuieli, 10% la capitolul bunuri şi servicii şi nu au voie nici anul viitor să cumpere mobilier sau maşini, ci doar în cazuri excepţionale.