Brilliant | Sandra Paul – performanța, ca stil de viață la doar 13 ani: „Am prezentat la NASA proiectul liftului spațial inspirat de Coloana Infinitului”
La 13 ani, are 10 titluri de campioană la kaiac, o carte publicată și este pasionată de pian, şah, roboți, invenții și tehnologie. Sandra Paul, reprezentanta unei generaţii a viitorului, este protagonista noii ediţii „Brilliant”, semnată de jurnalista TVR Loredana Negrilă.
Avea doar 6 ani când construia primul său robot, pe nume Electro, care urmărea orice labirint cu obstacole creat de Sandra. De acolo şi până la a prezenta la NASA, şase ani mai târziu, proiectul liftului spațial inspirat de Coloana Infinitului au fost doar câţiva paşi. Liftul conceput împreună cu un coleg urmează să ajute omenirea în colonizarea spațiului cosmic.
În aceşti ani, însă, Sandra nu s-a rezumat doar la a inventa tehnologii menite să sprijine umanitatea în evoluţia ei. Pentru propria evoluţie, Sandra a decis să facă sport. Pe care l-a dus, de asemenea, la nivel profesionist. După ce a încercat hochei pe gheață, scrimă şi baschet, fetiţa s-a oprit la kaiac, la care a avut din primul an rezultate remarcabile: locul VII la Campionatul Național de Kaiac, la prima ei participare, în septembrie 2020. I-au urmat numeroase medalii de aur, atât la probe de dublu, cât şi individuale. De curând, și-a îmbogățit palmaresul cu alte două titluri naționale, în cadrul Campionatului CSS-urilor din 2023: una la dublu K2, alături de Abigail Tudoran, iar cealaltă la proba regală a kaiacului, K4, alături de Maya Șurche, Abigail Tudoran și Rebeca Anghel.
„Performanța nu e sacrificiu, ci timp, efort și voință investite într-o pasiune”, spune Sandra. Iar când ai multe pasiuni, găseşti timpul necesar pe care să-l dedici fiecăreia, o demonstrează copila care, la 9 ani, publica prima sa carte, „Teha și invențiile ei”, în format exclusiv digital. Volumul este structurat în patru capitole: „La Baschet”, „În laborator”, „La Parcul Magic” și „Atenție, Stop!” și vorbește despre Teha, prietena imaginară a Sandrei, și despre invențiile acesteia în Magitehlandia.
Pare mult? Educaţia digitală, matematica, limba engleză, lecţiile de pian, şahul şi, bine-nţeles, joaca fac parte, de asemenea, din programul curent al Sandrei. Cum reuşeşte să facă loc atâtor activităţi şi, mai ales, să li se dedice într-atât încât să le ducă la nivel de performanţă aţi putut afla într-o nouă ediţie „Brilliant”, cu Loredana Negrilă, sâmbătă, la TVR INFO.
Interviurile „Brilliant” fac cunoscute telespectatorilor inițiative, platforme și antreprenori români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), inițiative pan-europene în cadrul cărora România e un actor important, dar și multe altele al căror unic numitor comun este curajul de a fi tu însuți, de a-ți prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele tău și al societății.