Bilanțul violențelor de la proteste. 13 jandarmi răniți, trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală, amenzi în valoare de 3.200 de lei

10 martie 2025, 10:57 (actualizat 10 martie 2025, 14:01)

Un număr de 13 jandarmi au fost răniţi în urma protestului de duminică seară de la Biroul Electoral Central, unde a fost anunţată invalidarea candidaturii la prezidenţiale a lui Călin Georgescu.

De asemenea, şapte protestatari care au fost extraşi din mulţime au fost duşi la secţie pentru a fi audiaţi.

„Până la acest moment, au fost audiaţi, în calitate de persoane vătămate, nouă jandarmi, respectiv patru în calitate de martori. Menţionez faptul că au fost identificaţi alţi patru jandarmi, victime ale agresiunilor, care, în prezent, sunt internaţi în unităţi spitaliceşti, urmând a fi audiaţi”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Octavian Dan, la sediul Poliţiei Capitalei.

El a adăugat că a fost efectuată cercetarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei, fiind identificate distrugeri ale vitrinelor unor societăţi comerciale, distrugeri ale mobilierului stradal, a pavajului pietonal, precum şi vandalizarea unei autoutilitare aparţinând unei televiziuni. 

Dosar de cercetare penală pentru distrugere, în cazul violenţelor înregistrate

Poliţia Capitalei a întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală pentru distrugere, în cazul violenţelor înregistrate, duminică noapte, în faţa sediului Biroului Electoral Central, după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai.

„Având în vedere situaţia înregistrată în Centrul Vechi al municipiului Bucureşti, respectiv faptul că anumiţi protestatari au avariat o maşină a unui trust TV, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. În ceea ce priveşte această infracţiune, conform cadrului legal, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea persoanei vătămate, aşa încât reprezentanţii Poliţiei Capitalei au luat legătura cu jurnaliştii trustului TV, pe care i-au îndrumat către sediul Poliţiei, pentru îndeplinirea acestui act procedural”, informează Poliţia Capitalei.

Sursa citată menţionează că poliţiştii vor analiza imaginile existente, urmând să dispună „măsurile legale care se impun, în funcţie de fiecare situaţie în parte”.

Referință adunare publică desfășurată în data de 09 martie 2025

Peste 500 de persoane au fost legitimate în zona protestului, iar în baza filmărilor operative și a celor din spațiul public urmează să fie identificate și probate persoanele care au comis fapte antisociale noaptea trecută.

În urma violențelor, 13 jandarmi au fost răniți sub diferite forme, având următoarele afecțiuni:

  • ⁠lovitură în zona cervicală
  • traumatism cranio-facial
  • traumatism la genunchi
  • contuzie la gleznă

Patru dintre aceștia încă se află internați în spital, având nevoie de îngrijiri suplimentare.

De asemenea, până la acest moment, jandarmii au întocmit trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii a 11 fapte penale, astfel:

  • patru fapte de ultraj, cu patru autori;
  • patru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, cu patru autori;
  • trei fapte de distrugere, cu trei autori.

În același context, au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.200 de lei, pentru încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Subliniem faptul că este regretabil și îngrijorător modul în care unele persoane au înțeles să își exercite dreptul la liberă exprimare și au decis să provoace asemenea violențe, totodată distrugând și o parte a mediul ambiant din Centrul Istoric al Capitalei: geamuri ale unor societăți comerciale, distrugere mobilier stradal și pavaj pietonal, incendiere pubele de gunoi.

De asemenea, un autoturism aparținând unui post de televiziune a fost avariat. În urma acestei situații, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.

Jandarmeria Română și Poliția Română condamnă ferm orice formă de violență.
Forțele de ordine nu au dat curs provocărilor, au avut în permanență o atitudine proactiv și au încercat de fiecare dată să detensioneze situația prin mijloace preventive.

Dreptul la liberă exprimare este un drept fundamental al fiecărui cetățean, însă acesta trebuie exercitat în limitele legii și cu respect față de ordinea și siguranța publică.

Pe această cale, facem apel către reprezentanții mass-media, ai societății civile și agenții comerciali din zonă să ne sprijine prin furnizarea de imagini din spațiul public care să ne ajute la identificarea tuturor persoanelor care au comis acte ilegale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite