BEC a cerut Poștei Române detalii despre voturile prin corespondență. Răspunsul companiei. Premierul Ludovic Orban: Rog pe cetățenii cărora nu li s-a validat votul să-și exercite dreptul în cursul zilei de mâine
Președintele AEP a semnalat problemele la votul prin corespondență.
35.880 de români au validat cereri în aplicație pentru acest tip de vot, însă la misiunile diplomatice și la cele 3 secții organizate de MAE au ajuns plicurile cu voturile a 21.600 de oameni.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu, explică situația. El consideră că fie cetățenii au primit plicurile și nu le-au mai expediat, fie că acestea ar fi blocate în tranzit în serviciile poștale naționale.
Ludovic Orban, prim-ministrul României: „Au ajuns un număr de câteva sute, nu cunosc exact data, de plicuri cu voturi exprimate care au venit după data de 3 decembrie. Ele nu pot fi considerate valide pentru că așa spune legea, nu vrea nimeni, asta este prevederea legală. (…) Rog pe cetățenii care, poate nu din cauza lor, cei mai mulți, nu li s-a validat votul să-și exercite dreptul în cursul zilei de mâine„.
_______________
ACTUALIZARE Reprezentanții companiei Poșta Română susțin că activitatea de distribuire efectivă a plicurilor electorale expediate de Poșta Română se realizează de fiecare operator poștal național, din țara în care românii din diaspora au rezidența. Pentru a evita întârzierile, Poșta Română a expediat, prin punerea la dispoziția tuturor administrațiilor poștale străine, plicurile electorale în intervalul 2 – 13 noiembrie. Algoritmul de distribuire a plicurilor electorale a avut în vedere acoperirea cu prioritate a țărilor mai îndepărtate și unde expedierea s-a realizat pe cale aeriană, tocmai pentru ca cetățenii din aceste țări să aibă la dispoziție suficient timp pentru a își exercita votul, susțin cei de la Poșta Română.
Reprezentanții companiei mai spun că Poșta Română, fiind parte din Uniunea Poștală Universală, a menținut un dialog constant cu toate administrațiile poștale străine pentru a trata cu prioritate toate trimiterile poștale electorale (atât în cadrul procesului de expediere cât și de returnare) astfel încât procesul de prelucrare privind trimiterile poștale să fie accelerat. În plus, pentru a elimina impredictibilitatea curselor aeriene, Poșta Română a utilizat cursele auto proprii pentru serviciul de returnare a plicurilor electorale, predate de administrațiile poștale străine din Marea Britanie, Germania, Italia, Moldova, Serbia, Bulgaria și Ungaria, din celelalte țări plicurile electorale fiind expediate direct de autoritățile poștale străine.
Din punct de vedere statistic, Poșta Română a predat Autorității Electorale Permanente 18.421 de plicuri electorale care au ajuns în România până joi, 3 decembrie, la ora 23:59, data limită de primire a voturilor prin corespondență. După expirarea termenului limită în România s-au întors 1.092 de plicuri.
Poșta Română mai comunicat faptul că a pregătit și expediat, în perioada 2-13 noiembrie, 35.808 plicuri pentru Votul prin Corespondență, conform bazei de date primită de la Autoritatea Electotrală Permanentă. De asemenea, au părăsit România pe data de 24 noiembrie, 158 de plicuri destinate militarilor Români din Afganistan. Livrarea acestora a fost efectuată cu o aeronavă aparținând MAPN.
În comunicat se mai arată că Poșta Română a înregistrat aproximativ 250 de reclamații cu diverse subiecte. Dintre acestea aproximativ 60 se refereau la faptul că trimiterile erau blocate din motive necunoscute de operatorii poștali. Astfel de situații au apărut în Ungaria, Franța și Elveția, iar după intervențiile Poștei Române aceste trimiteri au fost deblocate și livrate către destinatari.
ACTUALIZARE Conform adresei BEC, au fost solicitate detalii despre numărul trimiterilor documentelor de vot prin corespondenţă către alegători, pe date calendaristice; numărul confirmărilor de primire a documentelor de vot prin corespondenţă, pe date calendaristice; numărul plicurilor exterioare primite de Poşta Română şi numărul plicurilor exterioare predate de către Poştă birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, pe date calendaristice.
„Având în vedere prevederile art. 12 şi art. 14 alin. (6) din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale anexei nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 673/2019 privind votul prin corespondenţă, vă rugăm să ne comunicaţi următoarele: 1. numărul trimiterilor documentelor de vot prin corespondenţă către alegători, pe date calendaristice; 2. numărul confirmărilor de primire a documentelor de vot prin corespondenţă, pe date calendaristice; 3. numărul plicurilor exterioare primite de instituţia dumneavoastră; 4. numărul plicurilor exterioare predate de instituţia dumneavoastră birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, pe date calendaristice”, se arată în adresa transmisă Companiei Naţionale Poşta Română, citată de Agerpres.
Potrivit legislaţiei, plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie.
Plicurile au fost distribuite de Autoritatea Electorală Permanentă prin intermediul Poștei Române.
Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondenţă au venit de la românii din Marea Britanie – 9.226, Germania – 5.773, Italia – 3.378, Spania – 3.338, Franţa – 2.769. Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda.
Până sâmbătă, aproximativ 14.500 de plicuri s-au întors în țară, conform informațiilor furnizate astăzi de președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu, la Digi 24, citat de Mediafax.
Practic, doar 21.000 de voturi au fost declarate valide, în timp ce despre celelalte nu se știe nimic. Autoritățile electorale susțin că unii români au reclamat faptul că au trimis plicurile în termenul stabilit de lege, dar au fost informați că voturile nu le-au fost validate. Cei aflați în această situație trebuie să se deplaseze la o secție de votare din țara în care trăiesc, având de parcurs distanțe mari.