Apele se retrag, dezastrul rămâne în Covasna. Premierul interimar a ajuns în zonele inundate. Predoiu: Sistemul pentru situaţii de urgenţă a funcţionat bine. Pericolul a trecut, ne concentrăm pe reparații

1 iunie 2025, 12:17 (actualizat 1 iunie 2025, 13:14)

Apele se retrag în localitățile din centrul țării, greu lovite de inundații săptămâna aceasta, dar problemele sunt departe de a se fi terminat. Oamenii încearcă să își curețe casele de mâl și să caute soluții pentru a reconstrui tot ceea ce le-au distrus puhoaiele. După ce ieri în zonă a mers președintele Nicușor Dan, astăzi acolo a ajuns și premierul interimar, Cătălin Predoiu.

”Efectele acestor inundaţii s-au concentrat în două areale, în primul rând aici, în localitatea Boroşneu Mare, ca şi la Băcel şi Lunca Mălcuş, şi efectele au constatat în inundarea unor locuinţe. Celalată zona unde am avut un efect sever a fost la Praid”, a afirmat Cătălin Predoiu, în judeţul Covasna.

Premierul interimar Cătălin Predoiu : Sistemul a functionat bine, a fost viabil si a actionat la timp. Cel mai important lucru este ca nu am avut pierderi de vieți omenesti. Astăzi facem o evaluare în teren să vedem cam care este amploarea pagubelor și la Guvern să știm cu ne putem confrunta în termen de cereri de suport și de asistență. Din aceste localitați, la centru nu au venit solicitări de asistență materială și financiară. Dupa ce oamenii își vor relua viața și echipele de evaluatori de la prefecturi vor intra din casă în casă, vor fi curățate cu ajutorul pompierilor, vom face o estimare și declanșăm mecanisme de ajutor care au fost aplicate și în alte ocazii.

Premierul interimar a precizat că principala preocupare a autorităţilor a fost să nu fie vieţi puse în pericol.

Încă de joi seara, întreg sistemul pentru intervenţii în situaţii de urgenţă sprijinit şi de Jandarmerie, şi de Poliţie, în cooperare cu autorităţile locale, cu prefectul, de joi noaptea până spre dimineaţă, a intervenit pentru a scoate oamenii din pericol. Principala preocupare a fost să nu avem vieţi puse în pericol. Sistemul a funcţionat foarte bine, comunicarea a funcţionat foarte bine, au fost luate în acea noapte hotărări ale consiliilor locale pentru situaţii de urgenţă, dar şi Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă urmat joi spre dimineaţă, de Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a explicat prim-ministrul interimar.

Cătălin Predoiu a subliniat că 200 de persoane au fost scoase din pericolul extrem.

”Toate aceste hotărâri luate în cascadă în urma comunicărilor dintre cei responsabili, în cadrul Sistemului Integrat pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă şi Apărare Civilă, au condus la angajarea unui proces de lămurire a oamenilor să se autoevacueze şi de evacuare a cetăţenilor care încă mai aveau dubii că pericolul este foarte mare şi că este iminent. Acea operaţiune s-a încheiat cu succes şi peste 200 de persoane au fost scoase din pericol, care era un pericol extrem, era o situaţie limită, putea deveni o situaţie de viaţă şi de moarte pentru că inundaţiile au fost severe în acea noapte şi a doua zi dimineaţă”, a adăugat Predoiu.

Premierul interimar Cătălin Predoiu s-a aflat astăzi, 1 iunie 2025, la Covasna pentru a evalua personal situația generată de inundațiile care au afectat localitățile Boroșneu Mare, Băcel, Lunca Mărcuș și Praid, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.

„Prioritatea zero este protejarea vieții oamenilor”, a transmis premierul interimar Cătălin Predoiu.

Comunicatul de presă integral al Guvernului României

”Încă de joi seara, sistemul de intervenție în situații de urgență format din pompieri, jandarmi, polițiști, autorități locale și prefecturi a acționat prompt. S-au luat decizii rapide, s-au emis hotărâri pentru situații de urgență și, cel mai important, peste 200 de persoane au fost evacuate la timp. Mulțumesc tuturor celor implicați!

Situația de la Salina Praid este una aparte, cu implicații de mediu și economie locală. Am decis constituirea unui Comitet Interministerial pentru a găsi soluții sustenabile. E vorba de mai mult decât o intervenție punctuală – e vorba de a proteja o comunitate întreagă.

Urmează o nouă etapă: reparații, evaluări și ajutor concret. Vom activa mecanismele de sprijin exact cum am făcut-o și în alte cazuri de criză. Încă nu avem cereri oficiale la centru pentru despăgubiri, dar ele vor veni și vom răspunde prompt.

Întrebarea „ce n-a funcționat?” e legitimă. Am spus-o clar: sistemul de intervenție a funcționat. Problemele mai vechi țin de infrastructura hidrotehnică, de lipsa regularizării cursurilor de apă. Știm, nu e suficient să reacționezi, trebuie să previi – și acolo trebuie să lucrăm mai mult.

Sunt aici nu doar ca premier interimar, ci și ca om. Împreună cu echipele din teren, cu oamenii locului, facem tot ce ține de noi pentru ca fiecare familie afectată să poată merge mai departe. Nu am pierdut vieți – asta este cea mai mare reușită. Acum urmează reconstrucția. Sunt și voi fi prezent, acolo unde oamenii au nevoie de ajutorul Guvernului”, a declarat prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu .


Alături de prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu, în zonele afectate de inundații s-au deplasat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite