Angajații de la Primăria Roznov, Neamț, au acceptat o lună de concediu fără plată, pentru a nu fi concediați
Angajații de la Primăria Roznov, din județul Neamț, au acceptat o lună de concediu fără plată, pentru a nu fi concediați. Bugetul local nu mai poate acoperi toate cheltuielile. Economiile făcute în urma concediilor fără plată vor fi folosite și pentru a continua investițiile prezente.
120 de angajați de la Primăria Roznov vor intra în concediul fără plată timp de o lună în acest an. Oamenii au acceptat și să li se reducă la jumătate indemnizațiile provenite din gestionarea proiectelor cu fonduri europene.
Alternativa ar fi fost concedierea unora dintre ei sau diminuări salariale semnificative.
Andreea Enache, angajat al Direcţiei Achiziţîi-Dezvoltare, Primăria Roznov: Astea sunt vremurile și asta este situația. Volumul este dublu la muncă, dar suntem colegi, ne ajutăm. Având în vedere că majoritatea avem doi copii, este greu, dar o să ne descurcăm cu siguranță.
Romică Crâşmariu, angajat al Direcţiei Urbanism, Primăria Roznov: Nu avem altă soluție. Anul asta înghițim treaba asta. De la anul vom mai vedea ce să facem. Ne gândim să ieșim la pensie mai anticipat o parte din noi.
Dumitru Constandache, arhitect şef al oraşului Roznov: E ca un sindicat aicea. Acceptăm toți să avem o responsabilitate pentru toți momentan. E greu să spui: dă-l pe unul afară! Probabil la anul o să vedem care e situația.
Situația a apărut din cauza unui deficit de peste 600 de mii de lei, rezultat în mare parte de subfinatarea unor servicii comunitare pe care primăria le face atât pentru locuitorii proprii, cât și pentru cei din 9 comune arondate.
Vasile Pavăl, primar, Roznov, județul Neamţ: Avem punct de ISU pe care îl întreținem tot noi. Centrul de permanentă pe care îl întreținem: căldură, gaz, curent, șamd, personalul se plătește de către DSP. Și mai avem un cămin de bătrâni, care și acolo sunt cheltuieli în plus.
Localnicii au părerile împărțite.
Situația s-ar putea remedia la următoarea rectificare de buget, însă experiența anilor trecuți arată că probabilitatea este mică. Dacă în 2020, primăria avea un buget de 6 milioane de lei, acum a ajuns la doar 800.000 de lei, în condițiile în care necesarul depășește două milioane.