Adrian Bența: Suntem într-un cerc vicios al inflației. Creșterile de prețuri la serviciile și bunurile esențiale îi afectează pe cei cu venituri mici
Sunt cel puţin patru ani de când inflaţia îi lasă pe români cu tot mai puţin bani, în condiţiile în care salariile nu ţin pasul cu creşterile de preţuri. Specialiştii în Finanţe spun că indiferent de cât de mică ar fi inflaţia, cei care resimt cel mai mult scumpirile sunt persoanele cu venituri mici.
Acestea sunt în situaţia de a renunţa la anumite produse esenţiale pentru a face faţă cheltuielilor.
Din păcate sunt creșteri mari de prețuri la acele servicii și bunuri esențiale ale cetățeanului: medicamente, îngrijiri medicale sau detergenți, igienă personală, de acele lucruri nu poți să te dezici, sunt absolut necesare și atunci cheltui mai mult, spre deosebire de iubitorii de bere sau vin care pot să mai renunțe la aceste consumuri, dar celelalte sunt absolut indispensabile, prin urmare cetățenii vor face eforturi mari ca să acopere aceste creșteri de prețuri. În principiu sunt două situații clasice, fie strângem cureaua, reducem alte cheltuieli, fie va trebui să cerem salarii mai mari, ceea ce va pune presiune pe angajatori, iar dacă sunt firme private deja se simte destul de puternic criza economică, mai ales ca venim după alți 3-4 ani de alte crize, criza pandemică, războiul din Ucraina, criza energiei, creșteri de prețuri la materii prime, astfel vor fi puternice presiuni pe angajatori, care la rândul lor, vor crește prețurile pentru că trebuie să-și acopere, până la urmă, bunurile. Suntem într-un cerc vicios al inflației. Sau a doua situație, poate în funcție de sănătatea fiecăruia, în timpul liber poate să își găsească un al doilea job, cetățeanu să mai aibă o a doua sursă de venit, a declarat la TVR INFO, Adrian Bența consultant fiscal.
