Război în Ucraina, ziua 151 | Rusia a recunoscut că a lovit portul Odesa cu rachete. Moscova formează batalioane alcătuite din voluntari. Kievul transmite că va continua să exporte cereale

Atac asupra portului Odesa
Atac asupra portului Odesa
24 iulie 2022, 09:11

Podul Antonivski, unul dintre cele două puncte de trecere ale forțelor ruse în teritoriile ocupate pe malul de vest al Niprului, a fost ținta atacurilor forțelor ucrainene, care folosesc armament american de înaltă precizie. Fără acest pod, rușilor le va fi greu să înainteze așa cum și-au planificat spre Mikolaev.

Potrivit Institutului pentru studierea războiului, în ultimele 24 de ore, rușii au făcut operațiuni limitate de recunoaștere în estul localității Bahmut, nu departe de linia de demarcație cu regiunea Luhansk, iar atacurile, mai reduse că intensitate, au continuat în zonă. Sunt informații că Moscova formează batalioane alcătuite din voluntari locali și că până la sfârșitul acestei luni intenționează să aibă deja 16 asemenea batalioane.

Între timp rușii au recunoscut că au atact ieri cu rachete Kalibr o infrastructură militară din portul Odesa.

Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al armatei ruse: O navă de război ucraineană ancorată și un depozit cu rachete antinavă Harpoon furnizate de SUA au fost distruse de rachete navale cu ghidare de precizie cu rază lungă de acțiune în portul maritim Odesa, pe teritoriul unei uzine de reparații navale.

Președintele Volodimir Zelenski afirmă că forţele ucrainene avansează în regiunea Herson și acuză Rusia de barbarism, după atacul din Odesa.

Volodimir Zelenski : Astăzi puteţi vedea cât de aproape suntem de victorie. Mai întâi, acum putem vorbi despre regiunea Herson. Ocupanţii au încercat să controleze zona. Colaboratorii lor au făcut multe declarații nesăbuite, care s-ar traduce: şi-au turtit fesul!

În acest timp, locuitorii Odesei încearcă să trăiască normal, chiar dacă rachete trase de ruși au provocat panică.

“A fost un zgomot puternic, stăteam în camera mea, aveam o discuţie online, iar câinii mei s-au speriat tare”.

Oficialii de la Kiev au precizat că rachetele rușilor nu au produs pagube importante și că pregătirile pentru reluarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră sunt în desfășurare. Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni, dacă porturile sale nu ar fi blocate, însă atacul rusesc de la Odesa arată că lucrurile nu vor fi atât de uşoare, a declarat duminică un consilier prezidenţial ucrainean.

ACTUALIZARE Autorităţile ruse au blocat duminică site-ul internet al noului proiect editorial al bisăptămânalului independent Novaia Gazeta, constrâns să-şi suspende apariţia în martie, pe fondul represiunii împotriva criticilor la adresa ofensivei declanşate de Kremlin în Ucraina, relatează AFP.

ACTUALIZARE Doi civili au fost uciși și alți doi răniți sîmbătă, în regiunea Donețk, potrivit unui oficial ucrainean citat de The Guardian.

Oficialul ucrainean a mai spus că două școli au fost distruse de forțele ruse în regiunea Donețk peste noapte. El a adăugat că o grădiniță și case private au fost lovite de bombardamentele rusești.

ACTUALIZARE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se află astăzi la Cairo pentru discuții diplomatice cu Egiptul. Este prima oprire din cadrul unui turneu pe care  diplomatul rus îl face în Africa cu scopul de a remedia reputația și comerțul țării sale.

ACTUALIZARE Rusia a recunoscut că forțele sale au lovit o navă de război ucraineană și rachete antinavă Harpoon furnizate de SUA în portul Odesa. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei Maria Zakharova a declarat că forțele ruse au lovit o ambarcațiune militară ucraineană în portul Odesa cu rachete de înaltă precizie, relatează Reuters.

Două rachete au lovit portul Odesa, dar nu au produs victime și nici pagube semnificative, au anunțat surse din armata ucraineană. A fost lovită o benzinărie, iar a doua rachetă a produs un incendiu în urma căruia câteva case din apropierea portului au fost avariate. Zona în care se află silozurile de grâne nu a fost atacată.

ACTUALIZARE Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un videoclip postat sâmbătă seară, că forțele ucrainene se deplasează „pas cu pas” în regiunea ocupată Herson. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a declarat în cea mai recentă evaluare că Ucraina pare să lanseze o contraofensivă Herson și l-a citat pe un consilier ucrainean din administrația regiunii Herson care a afirmat sâmbătă că forțele ucrainene au eliberat mai multe așezări din regiune.

ACTUALIZARE Rusia a atacat principalul port al Ucrainei, Odesa, prin care ar avea loc transporturi de cereale, cu rachete de croazieră Kalibr, a informat Armata Ucrainei.

ACTUALIZARE Autoritățile din Ucraina spun că vor continua exporturile de cereale, în ciuda atacurilor rusești. Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că vor „continua pregătirile tehnice pentru lansarea exporturilor de produse agricole din porturile noastre”, iar radiodifuzorul public Suspilne a citat armata ucraineană care a transmis  că rachetele nu au deteriorat în mod semnificativ portul.

ACTUALIZARE Imagini cu urmările atacului lansat sâmbătă de armata rusă asupra portului din Odesa au apărut pe rețelele de socializare.

ACTUALIZARE Președintele ucrainean a numit atacarea Odesei un ”act de barbarism”. Volodimir Zelenski a adăugat că aceasta arătă că Moscova nu își poate respecta promisiunile. „Acest lucru demonstrează un singur lucru: indiferent ce spune și promite Rusia, va găsi modalități de a nu-l pune în aplicare”, a spus el în timpul unei întâlniri cu parlamentarii americani, potrivit The Guardian.

Statele Unite au condamnat sâmbătă loviturile cu rachete lansate de armata rusă asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră, spunând că acestea „pun serios la îndoială” angajamentul Rusiei de a debloca exporturile de cereale în cadrul acordului pe care l-a semnat vineri la Istanbul

„Acest atac pune serios la îndoială credibilitatea angajamentului Rusiei faţă de acordul de vineri şi subminează activitatea ONU, Turciei şi Ucrainei pentru a livra alimente esenţiale pe pieţele globale”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat.

Ministerul apărării al Ucrainei i-a îndemnat pe cetățenii din orașul Enerhodar, o zonă cheie ocupată de Rusia, să dezvăluie unde locuiesc trupele ruse și cine anume din populația locală a colaborat cu autoritățile de ocupație.

Guvernatorul din Zaporojie a declarat că armata rusă ține 170 de oameni prizonieri în regiunea Zaporojie, potrivit publicației Kyiv Independent. GuvernatorulOleksandr Starukh susține că forțele ruse au răpit cel puțin 415 de persoane în regiunea de sud din 24 februarie – ziua în care forțele ruse au invadat Ucraina – și cel puțin 170 de persoane sunt încă ținute captive.

3,7 milioane de refugiați ucraineni au primit statut de protecție temporară în Uniunea Europeană, susține Agenția pentru Refugiați din cadrul ONU  într-un nou raport publicat vineri. Cei 3,7 milioane de ucraineni au făcut demersuri pentru a primi protecția temporară sau pentru a fi incluși în scheme naționale similare de protecție în Europa.

Fostul secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Ucrainei este suspectat de înaltă trădare, relatează Kyiv Independent. Potrivit unui raport publicat sâmbătă de Biroul de Investigații de Stat din Ucraina, Volodimir Sivkovici este suspectat de colaborare cu serviciile ruse de informații și de administrarea unei rețele de agenți din Ucraina care spionau în numele Rusiei.

Germania a amânat livrarea de arme către Ucraina, relatează Kyiv Independent. Oficiali ucraineni anonimi au transmis că cererea Ucrainei privind livrarea a unsprezece sisteme de apărare antirachetă aeriene IRIS-T este în prezent suspendată de Consiliul Federal de Securitate al Germaniei.

Viktor Orban: Nu vor fi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, cei care aşteaptă această idee aşteaptă degeaba. (…) Acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie în centrul căreia să se afle negocierile de pace, opinând că acestea trebuie purtate între Rusia şi SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite