31 mai, Ziua Mondială fără Fumat. De ce industria tutunului îi vizează pe tineri

Tigari, fumat / FOTO: Profimedia Images
Tigari, fumat / FOTO: Profimedia Images
31 mai 2024, 07:34 (actualizat 31 mai 2024, 10:47)

În acest an, Ziua mondială fără fumat se desfăşoară sub tema “Protejarea copiilor de industria tutunului”. Deși fumatul a scăzut de-a lungul anilor datorită eforturilor comunității de control al tutunului, trebuie făcut mai mult pentru a proteja aceste grupuri vulnerabile.

Conform datelor din 2022, la nivel mondial, cel puțin 37 de milioane de tineri cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani consumă o formă de tutun.

În Europa, 11,5% dintre băieți și 10,1% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani sunt consumatori de tutun (4 milioane).

De ce industria tutunului vizează tinerii

Pentru a continua să obțină venituri de miliarde de dolari, industria tutunului trebuie să înlocuiască milioanele de clienți care mor și pe cei care renunță la consumul de tutun în fiecare an. Pentru a atinge acest obiectiv, industria tutunului lucrează pentru a crea un mediu care să favorizeze adoptarea produselor sale în rândul generației următoare, inclusiv reglementări care să îi facă produsele disponibile și accesibile. De asemenea, industria dezvoltă produse și tactici publicitare care atrag copiii și adolescenții, ajungând la aceștia prin intermediul rețelelor de socializare și al platformelor de streaming.

Produse precum țigările electronice și pungile cu nicotină câștigă popularitate în rândul tinerilor. Se estimează că 12,5% dintre adolescenții din regiunea europeană au folosit țigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulți. În unele țări, rata de utilizare a țigărilor electronice în rândul elevilor este de 2-3 ori mai mari decât rata de consum a țigărilor.

Puneți capăt minciunii!

Industria vinde în mod deliberat o dependență mortală tinerilor, prin urmare, astăzi li se cere guvernelor și comunității de control al tutunului să protejeze generațiile actuale și viitoare și să tragă la răspundere industria tutunului pentru răul pe care îl provoacă.

Industria tutunului amenință nu numai sănătatea publică, ci provoacă, de asemenea, presiune economică și dependența generației următoare. Aceasta încearcă să saboteze politicile de sănătate, afectează mediul înconjurător în mod negativ, iar banii săi murdari cumpără influență, profită de lacune și plătește tactici de sabotare a controlului tutunului.

Campania OMS urmărește să scoată la iveală tacticile industriei tutunului pentru a câștiga influența publică și a interfera cu politicile de sănătate care vor avea impact asupra generațiilor viitoare. OMS este alături de tinerii din întreaga lume, care au cerut industriei să înceteze să mai interfereze cu politicile de sănătate și să nu-i mai vizeze cu noi produse nocive, promițând în același timp un viitor mai bun.

Tacticile actuale ale industriei tutunului

Tacticile actuale ale industriei tutunului pentru a câștiga influență și a interfera cu politicile de sănătate includ:

revendicarea unui rol de sănătate publică, în timp ce ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an spunând că sunt „durabile”, în timp ce produsele lor ne poluează planeta

finanțarea oamenilor de știință sau a unor terțe părți pentru cercetări tendențioase

finanțarea unor grupuri de fațadă pentru a face lobby împotriva politicilor de control al tutunului

plata pentru influenceri din social media și sponsorizări de evenimente

angajarea de echipe de avocați pentru a contesta și întârzia reglementările privind tutunul

sprijinirea financiară a grupurilor de activiști pentru a se mobiliza împotriva politicilor privind tutunul.

Cifre. Tutunul ucide până la jumătate dintre consumatorii săi

În fiecare an, tutunul ucide peste 8 milioane de persoane, inclusiv aproximativ 1,3 milioane de nefumători care sunt expuși la fumatul pasiv

Aproximativ 80% din cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun din lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii.

În 2020, 22,3 % din populația mondială consuma tutun: 36,7 % dintre bărbați și 7,8 % dintre femei.

Statele membre ale OMS au adoptat în 2003 Convenția-cadru pentru controlul tutunului (FCTC a OMS). În prezent, 182 de țări sunt părți la acest tratat.

Obiectivele campaniei OMS:

să contracareze infodemia industriei tutunului și să arate factorilor de decizie cum industria continuă să vizeze copiii și tinerii;

să protejeze generațiile viitoare, cerând guvernelor să protejeze elaborarea politicilor de sănătate de interferențele industriei tutunului;

să sensibilizeze populația cu privire la diferitele tactici pe care industria tutunului le folosește pentru a influența opiniile și politicile publice

să amplifice apelurile din partea tinerilor pentru a-i proteja de industria tutunului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă