Miercuri 28 mai 2025 | București 17˚C / Cer acoperit

Xi Jinping, după armistițiul tarifar dintre SUA și China: “Hărțuirea duce doar la autoizolare”

Xi Jinping și Donald Trump / Profimedia Images
13 mai 2025, 09:52

Liderul chinez Xi Jinping a criticat „hărțuirea” și „hegemonismul” în primele sale declarații publice de după convenirea unui armistițiu temporar în războiul tarifar dintre Statele Unite și China, scrie CNN.

Schimbări majore, nemaivăzute într-un secol, se accelerează, ceea ce face ca unitatea și cooperarea între națiuni să devină indispensabile”, a declarat Xi în fața unui public format din oficiali din America Latină și Caraibe — inclusiv președinții Braziliei, Columbiei și Chile — reuniți la Beijing pentru un summit.

„Nu există câștigători în războaiele tarifare sau comerciale. Hărțuirea sau hegemonismul duc doar la autoizolare”, a spus el, reiterând un avertisment pe care l-a lansat în mod repetat pe parcursul conflictului comercial cu președintele american Donald Trump.

Discursul lui Xi vine la o zi după ce SUA și China au anunțat că vor reduce drastic tarifele impuse reciproc pentru o perioadă inițială de 90 de zile, o evoluție neașteptată care a dus la detensionarea unui război comercial și a revigorat piețele globale.

În timp ce Casa Albă salută această pauză tarifară ca pe o victorie pentru Statele Unite și o dovadă a „expertizei fără egal” a lui Trump în obținerea de acorduri favorabile poporului american, comentatorii chinezi și presa de stat descriu acordul drept „o mare victorie” pentru China și o confirmare a poziției dure adoptate de Beijing.

„Aceasta arată că măsurile ferme de răspuns și poziția hotărâtă a Chinei au fost extrem de eficiente”, a scris contul de social media Yuyuan Tantian, afiliat postului de televiziune de stat CCTV, pe Weibo. „Măsurile de retorsiune au avut un impact semnificativ asupra SUA, determinând guvernul american să reducă tarifele la niveluri de bază în urma discuțiilor”.

În timp ce alte țări s-au grăbit să încheie acorduri cu Trump după anunțul său din 2 aprilie privind „tarife reciproce,” China a adoptat o abordare diferită, menținându-și poziția și ripostând cu tarife proprii asupra produselor americane, alături de o serie de alte măsuri compensatorii.

Timp de peste o lună, tarifele impuse de Trump în al doilea mandat asupra importurilor din China au rămas la un nivel uimitor de 145%, în timp ce taxele de răspuns ale Chinei asupra produselor americane au fost de 125% — un război tarifar „ochi pentru ochi” care a provocat deja daune economice ambelor părți.

Acordul comercial încheiat în weekend prevede că SUA își vor reduce temporar tarifele generale asupra bunurilor chinezești de la 145% la 30%, iar China își va reduce taxele asupra importurilor americane de la 125% la 10%, conform declarației comune.

Tarifele de 20% impuse de Trump pe substanțele legate de fentanil din China, introduse în februarie și martie, vor rămâne în vigoare, la fel și măsurile de răspuns ale Chinei pentru aceste tarife. Conform acordului, China va suspenda sau anula și măsurile non-tarifare impuse SUA după 2 aprilie.

Timp de săptămâni, China a rezistat presiunilor americane și a lansat o ofensivă diplomatică de atragere a simpatiei, prezentându-se drept un apărător al comerțului global și îndemnând alte țări să se opună așa-numitei „hărțuiri americane.”

Marți, Xi a continuat acest demers în ciuda armistițiului comercial, promițând să consolideze „solidaritatea” cu America Latină și Caraibe, o regiune pe care Trump a încercat să o atragă în sfera de influență a Washingtonului. Comerțul dintre China și regiune a depășit pentru prima dată 500 de miliarde de dolari anul trecut, a spus liderul chinez.

Xi a vorbit la deschiderea celei de-a patra reuniuni ministeriale a Forumului China-CELAC, un eveniment fondat în 2014 pentru a consolida influența Chinei în America Latină și Caraibe — și pentru a contesta dominația tradițională a Americii în regiune. CELAC este acronimul pentru Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene.

China și țările din America Latină și Caraibe sunt membri importanți ai Sudului Global. Independența și autonomia sunt tradițiile noastre glorioase. Dezvoltarea și revitalizarea sunt drepturile noastre firești. Iar echitatea și justiția sunt idealurile noastre comune”, a declarat Xi.

„În fața curentului învolburat al confruntărilor geopolitice și al polarizării, precum și a valului crescând de unilateralism și protecționism, China este pregătită să-și unească forțele cu partenerii săi din America Latină și Caraibe”, a adăugat el.

Liderul chinez a mai promis să ofere linii de credit în valoare de 66 de miliarde de yuani (9,2 miliarde de dolari) țărilor CELAC pentru a le sprijini dezvoltarea. Aceste credite vor fi denominate în yuani — o măsură care face parte din eforturile Chinei de a promova utilizarea monedei sale în regiune.

Țările din America Latină se numără printre principalii parteneri comerciali ai Beijingului. Anul trecut, China a fost principala destinație pentru exporturile de soia ale Braziliei, reprezentând peste 73% din totalul acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite