„Wagner din Belarus nu mai are forţa necesară ca să realizeze o rebeliune armată”. Scenarii privind mișcările grupării paramilitare, după moartea lui Prigojin
Hari Bucur-Marcu, expert în securitate: „Eu nu găsesc suficiente argumente pentru a crede măcar că ar fi mâna lui Putin personală în dispariția lui Prigojin. (…) Mă bazez în primul rand pe faptul că Putin, dacă ar fi vrut să dispară Prigojin, ar fi ordonat mai de mult și ar fi arătat că este un gest al lui, un gest de forță, de autoritate, ca să dispară Prigojin.”
„Prigojin nu mai însemna mare lucru pentru ecuația de securitate a Federației Ruse, așa cum nu mai însemna mare lucru nici pentru agresiunea Rusiei în Ucraina. (…) Puțin probabil să avem reacții din partea Wagner, pentru că Wagner este o grupare cu destul de mulți oameni bine plătiți, bine înarmați, cu experiență de război, dar altfel incapabili de planificarea unor operații militare sau unor gesturi din acestea, mai puțin cele de terorism”, spune Hari Bucur-Marcu.
Mircea Mîndrescu, general în rezervă: „Moartea lui Prigojin nu va influența teribil de mult situația actuală din Rusia. Rusia va continua să își exercite întreaga forță, să își utilizeze întreaga forță în teatrul de operațiuni din Ucraina, pentru a-și realiza cât mai curând posibil obiectivele politico-militare de acolo. (…) Nu văd grupul Wagner răsculându-se, acționând militar, nu cred că vor face așa ceva. Nu au nici capabilitatea, nu au forța necesară și cred că nici intenția.”
Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Nu cred că Lukaşenko ar accepta ca Wagnerul să atace teritoriul Federaţiei Ruse de pe teritoriul Belarusului fără să intervină cu forţele sale. (…) Dacă ar fi vorba de o răzbunare, ar fi un act emoţional şi ar fi un act suicidar. (…) Gruparea Wagner din Belarus nu mai are forţa necesară ca să realizeze o rebeliune armată. O acţiune care nu ar avea nicio raţiune şi care ar aduce foarte multe pierderi în rândul lor.”