Vești bune pentru cei cu credite în euro. BCE a redus dobânzile cu 25 de puncte de bază

18 octombrie 2024, 08:26 (actualizat 18 octombrie 2024, 08:28)

Banca Centrală Europeană a luat o nouă decizie importantă, reducând dobânzile cu 25 de puncte de bază.

Este a treia reducere din acest an, o mișcare așteptată de analiști, în contextul în care inflația începe să încetinească, iar economia din zona euro își pierde din avânt. Această măsură vine într-un moment de ajustare economică, în care BCE încearcă să echilibreze presiunile inflaționiste și încetinirea creșterii economice.

Incepând de miercuri, 23 octombrie, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi de 3,25%, de la nivelul anterior de 3,50%. Totodată, rata dobânzii pentru operațiunile principale de refinanțare va fi de 3,40%, iar rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală a scăzut la 3,65%.

BCE rămâne totuși precaută, luând decizii de la o reuniune la alta, pe fondul încetinirii inflației și scăderii activității economice.

Deși piețele se așteaptă la noi reduceri ale dobânzilor, la fel și cei care au datorii la bănci în moneda europeană, riscurile persistă, deoarece cererile de salarii mai mari și costurile ridicate ale energiei ar putea menține inflația la un nivel ridicat. Astfel, BCE trebuie să echilibreze stimularea creșterii economice cu gestionarea presiunilor inflaționiste.

Închei prin a vă reaminti că, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut de la 2,2% în august până la 1,7% în septembrie, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Vorbim despre alte cifre în continuare și vedem ce s-a mai întâmplat pe piața valutară la ultima ședința de tranzacționare. La ședința de ieri, leul a cam câștigat în față principalelor valute. Moneda europeană se vinde cu 4 lei și 96 de bani.

Dolarul american a ajuns la 4 lei și 59 de bani, lira sterlină a câștigat un ban și puțin, iar astăzi încă se vinde cu 5 lei și 82 de bani, iar francul elvețian a ajuns să voloreze 5 lei și 21 de bani, după mai multe ședințe în care a pierdut în fața monedei naționale.

Ne uităm rapid și pe indicii în funcție de care se calculează ratele celor cu credite în lei. Robor la 3 luni este 6,05%, cel cu scadența de 6 luni este 6,07%, iar Robor la 12 luni se situează la 6,07%. IRCC, indicele care se aplica pentru creditele noi este 5,90 de la 1 aprilie și așa va rămâne până la sfârșitul lunii iunie.

De la 1 iulie o să scadă din nou, ceea ce o să se vadă și în rata lunară. Cele mai recente calcule arată că acesta va fi 5,85%, deci o scădere mică, de doar 0,05%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite