Majorarea TVA ar aduce preţuri mai mari în restaurante şi hoteluri. Patronii propun combaterea evaziunii fiscale
O masă la restaurant și cazările la hotel s-ar putea scumpi și mai tare, dacă viitorul Guvern decide majorarea TVA. Avertismentul vine din partea reprezentanților industriei ospitalității, care cer autorităților să păstreze cota redusă de 9%. Patronii de localuri propun autorităților să adune mai mulți bani la buget din combaterea evaziunii fiscale.
Guvernul a impus o cotă redusă de TVA de 9% pentru restaurante, în 2022. Acum, patronii de localuri se tem că viitorul Executiv va majora TVA la 19%, cât se aplică pentru alte sectoare.
Radu Savopol, preşedinte, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România: Sunt mai multe scenarii de majorare de TVA. Cel mai pesimist este cu 21% TVA unic. O majorare de TVA cred că instantaneu se va reflecta în preț.
Cătălin Deacu, jurnalist TVR: De exemplu, pentru o pizza mare, care costă acum 50 de lei și are un TVA de 9%, vom plăti 55 de lei, dacă TVA va crește la 19%. În situația în care taxa pe valoare adăugată va fi majorată și mai mult, la 21%, atunci, aceeași pizza va costa 56 de lei.
Managerii de localuri se așteaptă la o scădere a comenzilor, dacă prețurile vor fi majorate ca urmare a creșterii TVA.
Daniel Mischie, membru în Consiliul Director, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România: Consumul se va diminua. Un consum diminuat va face ca noi să nu avem pe cine să servim în restuarante. Asta înseamnă că, față de ziua de astăzi, vom avea nevoie de mai puțini oameni.
Reprezentanții industriei hoteliere avertizează că majorarea TVA i-ar face pe mulți clienți să caute cazări nefiscalizate, pentru că sunt mai ieftine.
Simona Constantinescu, preşedinte, Federaţia Industriei Hoteliere din România: Orice majorare de taxe doar pentru turismul care în mod legal plătește va dirija fără niciun fel de dubiu alegerile turistului pentru a achiziționa din zona de turism nefiscalizat.
Reprezentanții industriei ospitalității propun autorităților să strângă mai mulți bani la buget, prin combaterea evaziunii fiscale.
Ştefan Balaur, vicepreşedinte, Federaţia Industriei Hoteliere din România: Mă refer în special la economia care, în momentul de față, este neagră sau gri de închiriere de apartamente pe termen scurt. În momentul de față, deși există teoretic o legislație, ea prevede vag o impozitare de 10% pe aceste venituri, în măsura în care cineva reușește să le identifice.
Prețurile în restaurante, cafenele și cantine au crescut, de la începutul anului.
De exemplu, în aprilie, erau mai mari, în medie, cu peste 8% faţă de acum un un, arată cele mai recente statistici oficiale. Și tarifele de cazare în hoteluri au costat mai mult cu peste 6%.