Vacanță în Sicilia? Iată ce ar trebui să mâncați!

22 iulie 2023, 13:29

Locuitorii insulei se laudă că pe tărâmul lor au fost inventate pastele. Așa că, lesne de înțeles, trebuie să gustați pastele locale. Nici pizza nu vă va dezamăgi. Nu ratați înghețata artizanală! Nu degeaba gelateriile lor sunt renumite. Dar atât pastele, cât și pizza și înghețata sunt specifice întregii Italii. Sicilia, însă, vă oferă și altceva. Iată preparatele tradiționale siciliene pe care ar fi păcat să nu le încercați!

Panini con la milza

Este un sendviș cu splină fiartă. Se poate adăuga în chiflă suc de lămâie sau brânză ori ambele. Este mâncarea tradițională din Sicilia, care datează din Evul Mediu. Preparatul a fost inventat de fapt de evrei. Pe vremuri, religia nu le permitea celor care lucrau în măcelării să ia acasă vreo parte din animalul sacrificat. Așa că au ajuns la un compromis. Evreii primeau resturi de organe, pe care au decis să le gătească, să le pună într-o chiflă și să le vândă localnicilor. Nu există oraș în Sicilia unde să nu găsiți Panini con la Milza. Nu e musai să vă placă, dar trebuie încercat, dat fiind că este mâncarea preferată de sicilieni.

(w460) Panini con

Panini con panelle

Ar însemna aproape „pâine cu pâine”. Și cam așa și este. Într-o bachetă acoperită cu semințe de susan, se pun câteva feliuțe de panelle, un fel de mici clătite, care uneori se fac și cu pătrunjel sau cartofi. De regulă, se adaugă și suc de lămâie. Ar trebui să încercați dacă vă place mult pâinea și vreți să vă săturați repede, dar nu vă așteptați la vreo explozie de arome.

Arancini

Este un fel de chiftea în formă de con, sferă sau chiar piramidă în unele locuri. Învelișul este crocant. Arată cel mai frecvent ca o portocală. Poate de acolo și numele. „Arancia” înseamnă portocală. În Sicilia cel mai mult se mănâncă arancini cu orez sau cu carne de vită și mazăre sau cu brânză și prosciutto.

(w460) Arancini

În zona Palermo, capitala Siciliei, localnicii îi spun „arancina”, dar în zona Catania, veți auzi „arancino”. Încă sunt dispute cu privire la numele corect. Pentru acest articol, am ales pluralul. Nu pare să existe tensiuni cu privire la această formă.

Mulți spun că arancini a fost de fapt o rețetă a arabilor care au poposit pe insulă. Ce este clar este că prima atestare documentară este la mijlocul secolului al XIX-lea, în dicționarul siciliano-italian al lui Giuseppe Biundi. Atunci el a descris arancina ca fiind „un preparat cu orez dulce făcut în forma unei portocale”. Se crede că inițial a fost vorba de un desert, ce în timp a fost reinterpretat.

Cannoli

„Leave the gun! Take the cannoli!” („Lasă arma! Ia cannoli!”) – Filmul Nașul, 1972.

(w460) Canoli

Acum chiar vorbim despre ceva dulce. Cannoliile înseamnă un fel de tub de aluat prăjit, umplut cu o cremă ce are la baza brânză siciliană: ricotta. Unele patiserii mai presară ingrediente, precum cubulețe de ciocolată, fructe sau fistic. Puteți găsi și cannoli cât un degețel, dar și cannoli gigantice. Tot arabii ar fi responsabili pentru inventarea acestui preparat.

Genoveze

(w460) Genoveze

Genovezele sunt niște preparate dulci cu aluat de prăjitură subțire, ușor crocantă. În interior este o cremă dulce pe bază de lapte. Ele au fost inventate de o fostă călugăriță, Maria Grammatico, din micul oraș cetate al Siciliei, Erice. Iar Maria Grammatico încă face genoveze în centrul micii cetăți, din apropiere de Trapani. Oricum, găsiți genoveze peste tot în Sicilia, numai că probabil cele mai bune sunt ale inventatoarea rețetei. (Am cunoscut-o și am intervievat-o. Veți afla povestea Genovezelor într-o nouă emisiune TVR, în curând).

 

Articol de Arina Delcea

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă