Un an de la masacrul săvârșit de ruși la Bucea. Maia Sandu a aprins o lumânare alături de Volodimir Zelenski: Cerem dreptate – fără dreptate, nu putem avea pace! Putin caută recruți în campania de primăvară
Ucrainenii au marcat împlinirea unui an de la descoperirea masacrului de la periferia Kievului, care a îngrozit o lume întreagă. La ceremonia din Bucea au participat, alături de Volodimir Zelenski, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, premierii din Slovenia, Slovacia și Croația și alți oficiali ucraineni. Oficialii au aprins lumânări în memoria celor asasinați de ruși.
”Trebuie să semnalăm lumii că violența nu va fi tolerată – în Ucraina sau oriunde altundeva. Crima are consecințe. Crimele împotriva umanității trebuie să ducă la consecințe grave pentru ca istoria să nu se repete. Datorăm asta celor din Bucea – celor care au murit, celor care au fost strămutați și celor care și-au apărat orașul”, a spus Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.
”Credem în victoria Ucrainei în această luptă nedreaptă pentru existența ca stat, ca națiune, cu restabilirea completă a integrității teritoriale a țării dumneavoastră. Și cerem dreptate. Fără dreptate, nu poate exista niciodată pace. Glorie Ucrainei!”, a subliniat Maia Sandu în discursul ei.
După retragerea forțelor rusești invadatoare pe 31 martie anul trecut, în Bucea au fost găsite gropi comune în care au fost aruncați civilii executați de ruși.
Bucea a devenit un simbol al cruzimii regimului de la Kremlin și o primă mărturie a crimelor de război comise de ruși. La scurt timp de la eliberarea localității, acolo a ajuns și președintele Volodimir Zelenski, care a calificat acțiunile armatei invadatoare drept genocid.
În acest timp, voluntarii ucraineni continuă să evacueze femeile și copiii din satele distruse de bombardamentele rusești.
Trupele Moscovei continuă să comită crime în rândul populației civile, prin bombardamente fără discernământ. Chiar emisarul special al Națiunilor Unite a subliniat că aceste încălcări ale drepturilor omului devin o rutină șocantă.
”După 13 luni de război al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, mai multe încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar au devenit o rutină şocantă”, a declarat Volker Turk, director al Agenţiei ONU pentru Drepturile Omului.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un nou decret pentru înrolarea și mai multor tineri. Astfel, aproape 150.000 de ruși cu vârste între 18 și 27 de ani sunt așteptați chiar de la 1 aprilie în armată.
Pe de altă parte, președintele din Belarus a sugerat că ar trebui declarat un armistițiu în războiul din Ucraina. Replica de la Kremlin a venit însă imediat. Nu poate fi vorba de armistițiu, iar operațiunea militară specială continuă, a precizat Moscova.