Ucraina acuză forțele ruse de uciderea și mutilarea prizonierilor de război. Procurorul general ucrainean: Rusia repetă în mod constant crimele naziștilor

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a îndemnat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și Organizația Națiunilor Unite să investigheze o fotografie distribuită mult pe internet sâmbătă care, în opinia sa, arată probabil un prizonier de război ucrainean ucis și lăsat fără membre de forțele ruse, potrivit Reuters.
Procurorul general al Ucrainei a declarat ulterior, separat, că a fost lansată o anchetă urgentă privind informațiile difuzate pe rețelele de socializare referitoare la uciderea și mutilarea unui prizonier de război ucrainean.
Procurorul general al Ucrainei a declarat ulterior, separat, că a fost demarată o anchetă urgentă privind informațiile difuzate pe rețelele de socializare referitoare la uciderea și mutilarea unui prizonier de război ucrainean.
„O fotografie, probabil a unui prizonier ucrainean al cărui cap și membre au fost tăiate de ruși, a apărut online”, a declarat Dmytro Lubinets, responsabilul principal pentru drepturile omului din țară, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.
„Având în vedere aceste imagini oribile, am apelat de urgență la CICR și la ONU pentru a înregistra încă o încălcare a drepturilor omului de către țara teroristă„, a scris Lubinets.

Andriy Kostin, procurorul general, a declarat că a fost lansată o anchetă urgentă. „Rusia repetă în mod constant crimele naziștilor, arătând sfidător un dispreț total pentru toate normele lumii civilizate”, a scris el pe Telegram.
Rusia neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război.
O comisie de anchetă a Organizației Națiunilor Unite privind Ucraina a declarat într-un raport publicat în martie că a documentat acuzații credibile de execuție a cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni în 12 incidente separate din decembrie 2023 până în februarie și că a verificat în mod independent trei dintre incidente.
Comisia de anchetă, formată din trei membri, a declarat că a adunat, de asemenea, mai multe dovezi că Rusia a torturat în mod sistematic prizonierii de război ucraineni, documentând amenințări cu violul și utilizarea șocurilor electrice pe organele genitale.
Comisia a declarat că amploarea acestor cazuri de tortură ar putea constitui cele mai grave abuzuri cunoscute sub denumirea de crime împotriva umanității, descriind apariția lor ca fiind „generalizată și sistematică”.