Sfințirea bucatelor de Paște, tradiție respectată de 24 de ani la Miercurea Ciuc

20 aprilie 2025, 16:44

Ca în fiecare an, mii de persoane au participat la Miercurea Ciuc la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor cu ocazia Paştelui catolic, obicei vechi de 24 de ani. Este primul lucru pe care îl fac dimineaţa, după noaptea Învierii. Abia apoi se aşează la masă, acasă, unde bucatele sunt savurate alături de cei dragi.

Potrivit tradiției, în prima dimineață de Paște, piață din centrul orașului Miercurea-Ciuc a început să se aglomereze, cu mult înainte de ora 8, când este programată slujba religioasă. Zeci de localnici au venit cu buchete de flori și coșuri din nuiele, apoi au încercat să își găsească un loc în rândurile care se formau. În coșuri puse pe caldarâm au așezat bucate tradiționale ce trebuiau sfințite, pe care care le-au acoperit cu șervete colorate. În multe cazuri, atât coșurile, cât și prosoapele, sunt folosite o dată pe an doar pentru acest ritual.

La ora 8, toată lumea aștepta începerea slujbei.

Slujba nu durează mai multe de o jumătate de ora, apoi toată lumea se îndreaptă spre casă, unde bucățele sunt așezate pe masă și toată familia se adună să le savureze.

Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul oraşului datează din 2001. Episcopul Tamas Jozsef a găsit o soluție pentru bisericile devenite neîncăpătoare pentru acest ritual, devenit de atunci foarte îndrăgit în zona.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite