Tragedia din clubul Colectiv, o lecție pentru salvatori. Pompierii au închis 117 localuri în ultimii 3 ani
Octombrie 2018. Sâmbătă noapte, Centrul Vechi din București. Muzica din boxe și distracția sunt întrerupte brusc de sirenele mașinilor de pompieri. La aproape 3 ani după incendiul din Colectiv, flăcările mistuie acoperișul unei clădiri. Petrecerile se opresc brusc, iar strada Smârdan se umple de fum înecăcios.
Focul amenință și acoperișul unui imobil de locuințe.
Sunt trimise 9 autospeciale, dar nu pot interveni imediat. În timp ce clădirea arde ca o torță, mașinile de pompieri stau pe loc.
Nimeni nu a fost rănit. Dar o nouă tragedie a fost aproape. Pompierii spun că, la 3 ani după Colectiv, se lovesc de aceleași probleme atunci când sunt în misiuni sau fac controale în cluburi. Deși de atunci au dat amenzi de 76 de milioane de lei, mai găsesc și acum ieșiri de urgență blocate și extinctoare defecte.
Și, cum paza bună trece primejdia rea, salvatorii de la ISU îi îndeamnă pe cei care intră într-un club sau o discotecă să se asigure că au pe unde ieși teferi în caz de pericol.
După tragedia din Colectiv, s-a schimbat legea, iar pompierii au putut să închidă cluburile și spațiile nesigure în caz de incendiu. Au făcut de atunci 32 de mii de controale în toată țara, au dat 22 de mii amenzi. Și au pus lacăte pe ușile a 117 localuri. Iar de un an pot da amenzi pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.
Pompierii care au intervenit în incendiul de la Colectiv au simțit că e nevoie de legi care să le permită să facă mai mult. Cristian Radu, spre exemplu, n-a uitat nici acum clipele de groază. Are în minte strigătele de ajutor ale tinerilor și privirile disperate ale părinților.
După incendiul din Colectiv, autoritățile au creat un canal de comunicație special pentru medicii din ambulanțe și cei de la SMURD, care înainte nu puteau vorbi direct între ei în timpul misiunilor. A fost simplificată și procedura de alertare a salvatorilor, în cazul unei tragedii. Și totuși, sunt momente când lupta cu sistemul pare imposibilă. Atunci, fiecare face față în felul său.