Testarea genetică, șansă la viața din donații și sponsorizări. Ministerul Sănătății: Planul anti-cancer trebuie modificat pentru ca testele genetice să poată fi decontate prin CNAS

30 aprilie 2023, 20:54

Biologul Dumitru Jardan vede, cu un singur test, mutaţiile din 523 de gene asociate cu majoritatea cancerelor. Face gratis testarea pentru orice copil nou-diagnosticat, până la 18 ani, prin programul „Speranţa nu moare de cancer”, susţinut de David Popovici. Anual, peste 400 află înainte de majorat că au teribila boală.

Dumiru Jardan, biolog, coordonator Laborator de Biologie Moleculară: Aceste teste genetice sunt menite să descopere mutaţiile genetice din cancer care permit bolii să apară, să progreseze, sa se ascundă de răspunsul imun. Sunt exact mutaţiile care pot fi ţintite de tratament.

Pe lângă șansa unei terapii țintite, care este mult mai eficientă, testele genetice permit și ajustarea schemei de tratament cu varianta cea mai potrivită cazului. În funcție de mutațiile genetice se poate stabili și prognosticul bolii. Iar dacă nu există tratament țintit, pacienții pot fi îndrumați către studii clinice prin care ar putea primi șanse la viață.

Pentru copii, doar câteva teste genetice sunt asigurate prin programul naţional „Mama şi copilul”.

Societatea europeană de oncologie recomandă teste genetice pentru cel puţin șapte forme de cancer. La noi, cele mai multe depind de donaţii. Unul singur costă şi 2.000 de euro peste hotare.

Dorica Dan, preşedinta Alianţei Naţionale pentru Boli Rare: Pentru adulţi, testarea genetică se face doar contra cost. De multe ori se întâmplă acest lucru şi la copii pentru că nu avem un program naţional de testare genetică.

La Institutul Fundeni, se analizează gratis 60 de gene pentru toate bolile hematologice maligne, dar statul oferă prea puţin sprijin.

Daniel Coriu, şeful Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Fundeni: Mă costă trei mii de lei, numai că aceşti trei mii de lei eu de unde îi iau? Casa Naţionala nu prea e interesată în ceea ce fac eu, nu a fost niciodată. În ceea ce înseamnă pacienţi cu leucemie acută ne dă 600 de lei.

Testarea genetică este prevăzută în planul anti-cancer, dar oficialii din Sănătate spun că legea trebuie modificată urgent pentru a permite decontarea prin CNAS, din iulie. Prin noua lege ţine de minister.

dr. Carmen Ungurean, expert INSP, coord. Programul Naţional de Depistare Precoce a Cancerul de Col Uterin: Testele genetice sunt prevăzute în programul de oncologie care are buget separat pe filă separată. Facem fundamentările de cost pentru introducerea unor, primelor teste genetice în programul de oncologie.

Michael Schenker, preşedintele grupul de experţi în oncologie care concep normele de aplicare a planului anti-cancer: Acuma rămâne de văzut câţi bani vor fi pentru această parte a programului de oncologie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Vă daţi seama că noi ne dorim în primul rând ca eficienţă a tratamentului.

Secvenţierea întregului genom poate identifica multe boli rare. A adus diagnosticul pentru 40 la sută din 867 de cazuri suspecte, testate într-un studiu.

dr. Octavian Bucur, lider grup de cercetare – Institutul „Victor Babeş”, profesor asociat la Byron Molecular Institute Boston: Pentru 10% dintre acestea s-a putut schimba tratamentul cu unul mai bun şi mult mai precis. Această informaţie poate să ajute la prevenirea unor potenţiale boli pe care pacientul le va dezvolta în viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite