Testarea genetică salvează vieți și evită suferințe. Va fi gratuită pentru încă minimum trei forme de cancer

16 februarie 2025, 19:13

Testarea genetică va fi gratuită, în curând, pentru încă minimum trei forme de cancer. Astfel, medicii vor putea alege mai precis tratamentul potrivit pentru fiecare pacient, spun experţi din ministerul Sănătăţii. În lipsa unor teste amănunțite, o tânără a trecut prin 15 ani de operaţii şi tratamente, de la care a făcut şi mai multe forme de cancer. Are o mutaţie genetică, depistată însă târziu.

Andreea avea 8 ani când cancerul de sân i-a răpus mama. La 23 de ani, şi ea a fost depistată cu un cancer mamar triplu negativ, avansat, cu şanse mici de vindecare. A făcut chimioterapie, radioterapie şi a fost operată la Cluj Napoca.

Testarea genetică BRCA 1 şi 2, singura care se făcea atunci, a ieşit negativă. Iar după 5 ani a fost declarată vindecată. Dar i-au apărut alte forme de cancer.

La 7 ani de la primul diagnostic, am fost diagnosticată cu un cancer osos pe zona iradiată. Am fost operată. Nu se știa dacă e metastază sau un nou cancer„, spune Andreea.

Tânăra a cerut a doua opinie în Turcia şi a primit alt diagnostic, plus încă 35 de şedinţe de chimioterapie. Medicul de la Cluj a intuit că Andreea are o mutaţie de genă. Nu se făcea însă în ţară panelul extins de testări genetice și a ajuns la Oxford, unde a aflat că are ceva rar, care predispune la mai multe tipuri de cancer. Şi a intrat pe un protocol special, numit „Protocolul de la Toronto”, care presupune, între altele, un RMN total anual, control dermatologic, colonoscopie și gastroendoscopie la 3 ani.

La Oxford s-a luat cazul de la zero, mi s-a descoperit o altă tumoră în sânul stâng. Am fost operată. Apoi am avut o recurenţă a cancerului de sân triplu negativ. Sunt posesoarea unei mutaţii genetice pe gena TP 53. Din cauza radiațiilor se formează tumori în corp. Pe zona iradiată am fost la un pas de a avea două tipuri de cancer de piele, un melanom malign şi un carcinom bazocelular, dar a fost operația făcută la timp. Mi s-a scos lobul stâng al tiroidei. În 2018 am făcut mastectomie bilaterală. Anul trecut am fost diagnosticată tot pe zona iradiată cu un alt tip de cancer osos. Am fost operată la Oxford. Va mai urma o intervenţie chirurgicală. Dacă aș fi știut acum 15-18 ani că sunt posesoarea acestei mutații, cu siguranţă nu treceam prin atâtea. Aveam probabil o mastectomie bilaterală cu reconstrucţie imediată şi eram ţinută sub observaţie” – povestește Andreea.

În România, testarea genetică este gratuită doar de un an şi ceva, prin Programul Naţional de Oncologie, pentru cancerul de sân, ovarian, pulmonar şi colorectal. Din următoarele săptămâni, alte tipuri de cancere vor fi introduse în acest program naţional.

Testarea genetică va fi gratuită şi pentru cancerul esofagian, gastric şi urotelial. Chiar peste 2-3 săptămâni după cum anunţă conducerea comisiei de oncologie a ministerului Sănătăţii. Astfel, pot fi salvate multe vieţi pentru că medicii vor alege tratamente personalizate, mult mai eficiente.

În cel mult o lună, va apărea şi traseul pe care ar trebui să-l urmeze pacienţii în cazul celor mai importante 15 tipuri de cancer, să nu mai piardă timp preţios în jungla sistemului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite