Teama și suferința refugiaților, alinate de bunătatea românilor. Galaţiul a devenit „casă” pentru o mamă cu doi copii din Ucraina – ”Cel mai mult aici îmi place că românii sunt foarte buni. Am fost impresionaţi până la lacrimi”
Maria locuia împreună cu familia în Kremenchuk. De meserie cofetar, tânăra iubește aromele de ciocolată, vanilie și zahăr colorat. Anul trecut, pe 17 februarie, a împlinit 40 de ani. A petrecut acasă, doar cu rudele și prietenii apropiați. Spune că simțea, parcă, o neliniște. O săptămână mai târziu viața ei și a altor mii și mii de oameni a fost dată peste cap.
”Nu am dorit să am o aniversare fastuoasă, deşi a fost o aniversare, am vrut să o petrec doar în sânul familiei, cu rudele, apropiaţii, cu persoanele dragi, cu un tort mare”, a spus Maria Nadtoka.
Maria și-a luat cei doi băieți de 9 și 11 ani și a plecat cât mai departe de conflict. A ajuns în Galați unde a primit ajutor încă din prima zi.
”A fost foarte greu (n.red.- procesul de adaptare), pentru că nu înţelegeam ce se petrece cu noi, ce ne aşteaptă, nu ştiam limba, cum merg lucrurile aici, aici este cu totul alt stil de viaţă. Dar, în acelaşi timp, am găsit nişte oameni foarte buni. Cel mai mult aici îmi place că românii sunt foarte buni, receptivi. Ne-a surprins atitudinea lor faţă de noi încă din primele clipe. Am fost impresionaţi până la lacrimi”, a mărturisit Maria.
Băieții s-au integrat cel mai ușor. Mezinul familiei, Nazar, făcea hochei în Ucraina. Suferea după sportul lui preferat, însă a reînceput antrenamentele la clubul Dunărea din Galați. A fost primit cu brațele deschise de juniori și, în scurt timp, a devenit unul de-ai lor.
”Îmi place (n.red.- hocheiul) pentru că este un sport vesel şi poţi să te joci cum vrei tu, dar în acelaşi timp trebuie să cunoşti regulile”, spune Nazar.
De când sunt în România, Maria simte că băieții ei s-au mai liniștit și că încearcă să uite ororile războiului. Cu toții visează ca într-o zi, să se întoarcă în Ucraina.
”Ne dorim să ne întoarcem acasă pentru că acolo avem casa, îi avem pe părinţii noştri, mai ales pentru că îi avem acolo pe părinţi. Deşi ne simţim foarte bine aici în România şi ne plac foarte mult produsele voastre”, a mai spus Maria.
Până să ajungă acasă, Maria a revenit la meseria ei și pregătește torturi și dulciuri pe care le vinde pentru a câștiga banii necesari pentru ea și pentru cei doi copii.