Florina Pompilian, șefa ATI de la Spitalul Pantelimon, și-a dat demisia din funcție
Șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, și-a dat demisia din funcție, după ce două doctoriţe din secţia ATI au fost arestate preventiv şi acuzate de procurori de omor calificat, în dosarul morţilor suspecte din luna aprilie.
Florina Pompilian, a demisionat din funcţie din motive personale, potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Fiorela Mitoiu.
„În urma demisiei din poziţia de şef de secţie a doamnei doctor Florina Pompilian, conducerea secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Sfântul Pantelimon’ a fost preluată de doamna doctor Cornelia Tîrîş, medic primar ATI cu o bogată experienţă în domeniu”, a declarat Fiorela Mitoiu.
„Obiectivele principale ale doamnei doctor Cornelia Tîrîş din perspectiva de şef de secţie sunt continuarea activităţii anestezice şi de terapie intensivă în cadrul instituţiei şi restabilirea încrederii în departamentul pe care îl conduce”, mai arată sursa citată.
Florina Pompilian a demisionat doar din funcția de conducere a secției, urmând să rămână medic ATI în cadrul Spitalului Pantelimon.
Florina Pompilian a fost audiată, săptămâna trecută, la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, în dosarul în care două doctoriţe au fost arestate preventiv pentru că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
În urmă cu două săptămâni, Florina Pompilian anunţa că toţi medicii de la Secţia ATI vor demisiona din funcţie, lucru care nu s-a întâmplat după o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Tot atunci, șefa secţiei ATI a pus la îndoială ancheta demarată de procurori în acest caz şi le-a luat apărarea celor două doctoriţe arestate.
Pe 8 august, doctoriţele Maria Alexandra Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.
Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.
„Procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt: având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun anchetatorii.