Studiu despre gripă: încărcătura virală, de o sută de ori mai mare când există și bacterii în tractul respirator

Tuse, strănut/Foto: Profimedia Images
27 iunie 2024, 16:51

Riscul de răspândire a gripei de la o persoană la alta în spaţii închise prin intermediul aerosolilor (picături mici), expulzaţi prin tuse sau strănut, este mai mare atunci când aceştia intră în contact cu bacterii din tractul respirator, conform unui studiu elvețian citat de EFE.

Cercetarea, condusă de Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), Elveţia, a constatat că, prin plasarea picăturilor infectate cu gripă pe o suprafaţă plană, încărcătura virală era de o sută de ori mai mare şi mai durabilă atunci când acestea erau contaminate cu bacterii prezente în tractul respirator uman.

Conform studiului, publicat în Journal of Virology, aceste bacterii au rolul de a proteja virusul gripal pe măsură ce acesta părăseşte corpul uman, făcând picăturile infectate „mai plate”.

„Această formă accelerează procesul de evaporare şi cristalizare a sării din picătură, ceea ce permite virusurilor să trăiască mai mult timp în medii uscate, cum ar fi în spaţii interioare, iarna, când încălzirea este pornită”, a declarat Shannon David, cercetătoare la EPFL, responsabilă în cadrul studiului.

Cercetătoarea a avertizat că această funcţie de protecţie a bacteriilor nu este luată în considerare în modelele utilizate în prezent pentru a prezice răspândirea unui virus în spaţii închise. Astfel, „riscul de contagiune este, probabil, subestimat”, a spus ea.

Pe lângă testul efectuat pe o suprafaţă plană, oamenii de ştiinţă au măsurat, de asemenea, încărcătura virală a picăturilor suspendate în aer şi au stabilit că speciile bacteriene cu cel mai mare efect stabilizator sunt Staphylococcus aureus şi Streotococcus pneumoniae, care colonizează frecvent tractul respirator.

Potrivit experţilor, aceste constatări oferă o piesă importantă din puzzle-ul modului în care sunt transmise bolile respiratorii şi deschid o nouă linie de cercetare pentru identificarea persoanelor potenţial mai contagioase, purtătoare a mai multor bacterii protectoare în tractul respirator. Preluare Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite