Studiu: Avem de-a face cu a șasea extincție în masă, din cauza oamenilor

Activitatea umană a făcut ca grupurile de specii de animale să dispară de 35 de ori mai repede decât au făcut-o în ultimii 500 de ani
Activitatea umană a făcut ca grupurile de specii de animale să dispară de 35 de ori mai repede decât au făcut-o în ultimii 500 de ani
19 septembrie 2023, 13:31

Oamenii de știință care analizează rata cu care speciile de animale înrudite au dispărut în ultimii 500 de ani au descoperit că ar fi durat 18.000 de ani pentru a fi exterminate, dacă nu ar fi existat acțiunile umane. Iar rata cu care sunt pierdute este în creștere.

Studiul, publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a constatat că cel puțin 73 de grupuri de specii de mamifere, păsări, reptile și amfibieni au dispărut din 1500. Dacă tendințele ar fi urmat ratele medii ale impactului pre-uman al dispariției, s-ar fi așteptat ca doar două să dispară, au estimat ei. Printre cei pierduți se numără păsările elefanți din Madagascar, moa din Noua Zeelandă și mâncătorii de miere moho din Hawaii.

Din cauza distrugerii habitatelor, a crizei climatice și a comerțului ilegal cu animale sălbatice, se preconizează că pierderile se vor accelera în următorii ani. Cel mai rău scenariu este că toate grupurile de specii pe cale de dispariție în prezent nu vor mai fi pe pământ până la sfârșitul secolului. Și, dacă așa vor sta lucrurile, rata de dispariție ar fi de 354 de ori peste media din ultimul milion de ani.

Cercetările anterioare privind înregistrările fosile au estimat că înainte de impactul oamenilor, aproape unul din 10.000 de genuri ar dispărea în fiecare secol. Întrucât există aproximativ 5.400 de genuri de vertebrate cunoscute, cu excepția peștilor, ar fi de așteptat ca un gen să dispară la fiecare 250 de ani, dacă aceste rate se mențin, potrivit lucrării.

Autorii, prof. Gerardo Ceballos și prof. Paul Ehrlich, au descoperit anterior că speciile dispar la o scară asemănătoare cu evenimentul care a distrus dinozaurii și avertizează că pierderea este o amenințare la adresa persistenței civilizației umane.

„O astfel de mutilare a arborelui vieții și pierderea rezultată a serviciilor ecosistemice oferite de biodiversitate pentru umanitate reprezintă o amenințare serioasă la adresa stabilității civilizației. Eforturile politice, economice și sociale imediate de o scară fără precedent sunt esențiale dacă dorim să prevenim aceste dispariții și impactul lor social”, a constatat studiul.

Profesorul Ceballos, de la Universidad Nacional Autónoma de México, care a condus cercetarea, a declarat pentru The Guardian că rezultatele au fost mai proaste decât se aștepta, dar a spus că este încă timp să acționăm. „Pierzând toate aceste genuri, pierdem bazele planetei pentru a avea viață în general și viața umană în special. Dacă ai un zid din cărămizi, dacă pierzi ceva, nu se va prăbuși, dar nu va fi la fel de puternic. Dacă pierzi multe cărămizi, în cele din urmă se va prăbuși. Combinația gazelor din atmosferă care ne permite să avem viață pe planetă depinde de plante, animale și organisme. Oamenii spun că suntem alarmişti spunând că ne aşteptăm la un colaps. Suntem alarmişti pentru că suntem alarmaţi”, a spus el. „Oricât de dramatice sunt rezultatele, ceea ce este important de menționat este că mai avem timp. Fereastra oportunității se închide rapid. Există speranță, dar trebuie să acționăm rapid”, a adăugat el.

Ben Garrod, profesor de biologie evolutivă și implicare în știință la Universitatea din East England, care nu a fost implicat în cercetare, a spus că studiul este un avertisment dur. „Însuși cadrul la care aderă toată natura – inclusiv propria noastră specie – este în pericol grav. Având în vedere că ratele de dispariție ale unei game întregi de specii și grupuri de specii sunt mult mai mari decât ne-am aștepta în mod obișnuit, este greu de înțeles de ce guvernele globale, companiile de top și publicul larg nu fac tot posibilul pentru a atenua această pierdere devastatoare”, a comentat el.

„Extincția este ireversibilă”, a adăugat Garrod. „Dintr-o perspectivă mai centrată pe om, este aproape imposibil de prezis care dintre aceste pierderi va avea un impact semnificativ asupra propriei noastre specii. Este un pariu existențial la care ar trebui să ne gândim foarte bine înainte de a-l face”.

O evaluare a sănătății planetei, făcută de Organizația Națiunilor Unite în 2019, a constatat că un milion de specii riscă să dispară din cauza presiunilor umane asupra mediului.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite