Studiu: 7% dintre adulții români și 5% dintre copii sunt vaccinați împotriva HPV. 67% dintre respondenți nu au primit recomandări privind vaccinarea din partea instituțiilor medicale sau a familiei

Potrivit unui studiu referitor la percepțiile și atitudinile privind vaccinarea împotriva HPV în România, 79% dintre respondenți au auzit despre infecția cu HPV, iar majoritatea celor care sunt informați despre HPV sunt femei tinere (18-34 ani) și locuiesc în mediul urban. În ceea ce privește percepția privind vaccinarea HPV, aproape 6 din 10 persoane consideră intervalul optim pentru vaccinare între 10 și 15 ani.
Studiul mai arată că 67% dintre respondenți nu au primit recomandări privind vaccinarea nici din partea instituțiilor medicale, nici din partea familiei sau apropiaților. 54% dintre respondenți cred că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie în mare și foarte mare măsură, iar peste jumătate dintre respondenți (57%) consideră vaccinarea împotriva HPV drept sigură sau foarte sigură. Cu toate acestea, studiul relevă că doar 7% dintre adulți și 5% dintre copiii acestora sunt vaccinați împotriva HPV.
Aproximativ 9 din 10 respondenți susțin că nu sunt vaccinați împotriva virusului HPV pentru că nu li s-a recomandat acest lucru, dar peste jumătate dintre respondenți consideră că vaccinarea HPV previne apariția cancerului de col uterin.
Medicii, considerați cea mai de încredere sursă în privința vaccinării împotriva HPV
În privința surselor de informații medicale, medicii sunt considerați cea mai de încredere sursă, iar peste o treime dintre respondenți (35%) își discută problemele de sănătate cu medicul de familie, în timp ce un sfert dintre aceștia preferă familia pentru astfel de discuții.
În ceea ce-i privește pe părinți, 56% dintre aceștia consideră că vaccinarea HPV este sigură, cu toate acestea, doar 1 din 10 dintre părinții cu copii minori în grijă și-au vaccinat copiii împotriva HPV. Potrivit studiului, 92% dintre părinții cu cel puțin un copil minor în grijă i-au vaccinat pe aceștia cu vaccinurile din schema obligatorie, iar 46% dintre părinți și-au vaccinat copilul cu vaccinul antigripal.
Aceste concluzii subliniază necesitatea unor eforturi suplimentare pentru informarea și conștientizarea publicului cu privire la vaccinarea împotriva HPV și vor servi drept bază pentru inițiativele viitoare de conștientizare și promovare a vaccinării împotriva HPV. Activitățile viitoare ale proiectului ReThink HPV Vaccination vizează creșterea gradului de acceptare a vaccinării și reducerea riscurilor asociate infecției cu HPV.
Studiul „Comportamentul, atitudinile și percepția cu privire la Vaccinarea HPV în România” a fost realizat în luna noiembrie 2023, în cadrul proiectului ReThink HPV Vaccination, cofinanțat de Comisia Europeană și derulat de Fundația Renașterea în colaborare cu Centrul pentru Inovație în Medicină și Asociația Eurocomunicare (în calitate de parteneri) și Școala Europeană de Oncologie (partener asociat). Scopul principal al proiectului, de a sprijini statele membre și țările în curs de extindere a Uniunii Europene în regândirea și repornirea campaniilor de vaccinare împotriva HPV, este crucial pentru atingerea obiectivelor Planului european de combatere a cancerului și Misiunii împotriva cancerului. Vaccinarea HPV și prevenirea cancerului sunt componente esențiale ale acestor strategii, iar proiectul ReThink HPV Vaccination își propune să contribuie semnificativ la realizarea acestor obiective.
