Un copil a fost la un pas de moarte după o înțepătură într-un cui ruginit. El nu era vaccinat
Un copil infectat cu tetanos după ce s a înțepat într un cui a fost la un pas de moarte după ce a ajuns de mai multe ori la spitalul din Drobeta Turnu Severin și a fost trimis de fiecare dată acasă.
Mama băiatului povestește că starea lui se agrava de la zi la zi în ciuda intervențiilor și a tratamentelor pe care le a primit. După aproape 10 zile de chin când starea copilului devenise foarte gravă s-a decis transferul la Timișoara.
Acolo a fost salvat după o lună de stat la Terapie Intensivă. Copilul care nu avea schema completă de vaccinare împotriva infecției cu tetanos, va fi externat în curând.
Băiatul a calcat într-un cui ruginit în ianuarie. Nu era prima dată și mama lui i-a tratat rana cu rivanol și a crezut că o să-i treacă.
După câteva ore a început să se simtă rău și a fost dus la spitalul din Drobeta Turnu Severin. Unde a revenit de mai multe ori fără că starea lui să se amelioreze. Ba dimpotrivă. Băiatul nu se mai putea mișcă și nu mai mânca.
Ramona Ciolacu, mama copilului: Ne a dat pastile și sirop și a zis o sa-i treacă. Tot plângea, tot plângea și noaptea am revenit la Județean cu salvarea. i-a mai dat o rețetă, i-a făcut și tetanosul și radiografie și a zis că o să-i treacă durerea. Pe 27 am fost la chirurgie, când l-au văzut pe copil, i-au făcut internarea. Pe data de 31 i-au făcut ieșirea, pe la 3 am ajuns acasa, i-am mai completat niște capsule și pe la 9-10 seara se bloca nu putea să mai miște picioarele, să mănânce.
La 10 zile distanță, pe 1 februarie, medicii au decis transferul băiatului la Timișoara, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.
Alexandra Herlo, medic specialist boli infecţioase, Spitalul Victor Babeş Timişoara: Era cu stare generală gravă cu contracturi generalizate insuficiență respiratorie, vaccinarea antitetanica nu era completă, copilul nu avea acoperie vaccinală, având anticorpii spre zero.
Cazul a fost extrem de grav iar lupta pentru salvarea băiatului a durat mai bine de o luna. 21 de zile copilul a fost intubat și ventilat mecanic.
Daniel JIPA, medic ATI, Spitalul Victor Babeş Timişoara: Pe lângă tratament de imunoglobulină și antibioterapia, a trebuit să-i menținem funcțile vitale până s-a neutralizat toxina.
Acum, băiatul se simte bine și urmează să fie externat în curând.
Este al treilea pacient cu tetanos din ultimii doi ani salvat de medicii din Timișoara. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție împotriva tetanosului. Vaccinul țintit e inclus în schema de imunizare.
La numărul de urgenţă 119 se pot semnala cazurile de abuz, exploatare sau neglijare a copiilor.