Speranța vine de la oameni. TVR și Crucea Roșie, alături de sinistrați. Pachetele cu ajutoare, primite cu lacrimi în ochi de către localnicii din zonele afectate de viituri

19 septembrie 2024, 18:42 (actualizat 19 septembrie 2024, 18:48)

În satele inundate, oamenii strâng cu grijă orice lucru care mai poate fi salvat din casele murdare de noroi și cu miros de mucegai. Primesc acum ajutoare de la voluntari cu inima mare, dar drumul reconstrucției este lung și greu. Este o tragedie cu repetiţie, însă, de la Bucureşti, autoritățile se gândesc abia acum să schimbe modul în care populația este avertizată în caz de pericol.

În ploaie, printre noroaie și mobilele ude scoase în stradă în toate satele inundate, Victor Nedelcu împarte ajutoare. Este de 15 ani voluntar al Crucii Roșii. Toate situațiile de criză, indiferent în ce zonă din țară au fost, l-au găsit înarmat cu pachete, răbdare și multe vorbe bune.

Victor Nedelcu, voluntar Crucea Roșie: La unii oameni mi se zbârlește pielea pe mine. Dar m-am obișnuit un pic. Știm că le este greu, vorbim cu el, încercăm să îi consolăm și mergem mai departe că trebuie să îi ajutăm. ( n.r.: întrebare reporter: Cum credeți că pot fi ajutați oamenii acum?) Uneori și cu o vorba bună. La Cuza Vodă am fost. Nu voiau nimic, doar să stăm de vorba cu ei, pur și simplu.

Şi nu e de mirare. Oamenii din zona Galațiului nu mai au nimic și nici nu știu ce vor face mai departe, ce vor mânca, unde vor dormi, cum vor trece peste iarnă.

Oamenii primesc cu lacrimi în ochi alimentele, încălțămintea, dar mai ales paturile și saltelele noi pe care voluntarii Crucii Roșii, ajutați de militari, le aduc în satele inundate.

Marius Ion, directorul departamentului Logistică, Achiziții și Operațiuni Crucea Roșie Română: Până la acest moment am avut distribuție de materiale și echipamente în județul Galați, în valoare de peste 110 mii de euro, contând în materiale de primă necesitate, alimente și produse de igienă și alte lucruri.

În timp ce oamenii se căznesc să salveze ce se mai poate din casele distruse, de la București, autoritățile abia acum se întreabă de ce sistemul de alarmare și avertizare a populației nu a funcționat mai bine, astfel încât să nu fie decese și nici atâtea pagube.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Cred că trebuie să reconstituim oră cu oră să vedem ce s-a întâmplat de miercuri, de la prima avertizare și până azi. Să vedem dacă anumite lucruri au funcționat sau nu și cum regândim tot acest mod în care intervenim și prevenim astfel de situații.

În satele din Galați, voluntarii vor aduce ajutoare și în zilele următoare, pentru că golurile din casele oamenilor se umplu greu. Ca și cele din sufletele lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite