Șeful spionajului rusesc: „În cazul unui atac asupra Rusiei sau Belarusului, Rusia ar răspunde împotriva NATO ca întreg”

Rusia și Belarus sunt pregătite să intervină preventiv în fața unei escaladări militare tot mai mari din partea țărilor europene cu privire la conflictul din Ucraina, a declarat marți șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, potrivit presei de stat.
„Simțim și vedem că țările europene, în special Franța, Marea Britanie și Germania, ridică nivelul de escaladare în jurul conflictului ucrainean. Prin urmare, trebuie să acționăm preventiv. Suntem pregătiți pentru asta”, a afirmat Serghei Narîșkin, citat de agențiile TASS și RIA.
„În cazul unui atac asupra Rusiei sau Belarusului, Rusia ar răspunde împotriva NATO ca întreg, însă Polonia și țările baltice ar suferi primele”, a mai adăugat el.
„Aceste țări ar trebui să înțeleagă că în cazul unei agresiuni din partea NATO, daune vor fi provocate fără îndoială întregului bloc NATO, dar, într-o măsură mai mare, primii care vor avea de suferit vor fi cei care promovează astfel de idei în cercurile politice din Polonia și țările baltice,” a declarat Narîșkin.
Declarațiile sale au venit la doar câteva ore după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că „nu este ușor” să se ajungă la un acord cu SUA privind aspectele-cheie ale unui posibil tratat de pace cu Ucraina. „Știm foarte bine cum arată un acord reciproc avantajos, unul pe care nu l-am respins niciodată și cum arată un acord care ne-ar putea duce într-o altă capcană”, a spus Lavrov într-un interviu pentru ziarul rus Kommersant.
Comentariile sale au temperat optimismul exprimat anterior de Steve Witkoff, trimisul special american care conduce negocierile cu Kremlinul, după ce acesta s-a întâlnit vineri cu președintele Vladimir Putin la Sankt Petersburg pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului, într-un război care a intrat în al patrulea an, în februarie.
Vorbind pentru Fox News duminică, Witkoff a spus că un acord de pace „prinde contur” și că el crede că „am putea fi pe punctul de a asista la ceva cu adevărat, cu adevărat important pentru întreaga lume”.
În aceeași zi, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că Putin ar putea încerca să ocupe teritorii ale NATO dacă nu va fi oprit în Ucraina.
„Dacă nu vom rămâne fermi, va merge mai departe”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru CBS News, adăugând că obiectivele pe termen lung ale liderului rus includ refacerea imperiului rus, ceea ce ar însemna și ocuparea unor părți din țările aliate NATO. „Având în vedere toate acestea, cred că situația ar putea escalada într-un nou război mondial”, a avertizat el.
Luni, Ucraina a organizat o conferință de presă cu soldații chinezi capturați pe front. Încătușați și flancați de soldați ucraineni înarmați și mascați, aceștia au declarat reporterilor că au fost ademeniți să lupte în război de către bloggeri de pe TikTok și de pe rețelele sociale chinezești.
Ei au mai spus că își doresc să participe la un schimb de prizonieri pentru a se întoarce acasă, în China. Nu este clar însă dacă aceste declarații au fost făcute sub constrângere.
Între timp, președintele american Donald Trump a afirmat luni că „milioane” de oameni au murit în războiul din Ucraina, pentru care i-a învinuit pe predecesorul său, Joe Biden, pe Zelenski și pe Putin.
„Milioane de oameni au murit din cauza a trei persoane,” a declarat Trump jurnaliștilor la Casa Albă. „Să zicem că Putin este numărul unu, Biden — care nu avea habar ce face — numărul doi, și Zelenski”.
Comentariile lui Trump au venit după unul dintre cele mai brutale atacuri lansate de Rusia asupra Ucrainei în acest an, când, duminică, rachete balistice au lovit orașul Sumî din nord, ucigând 35 de persoane și rănind alte 119.
„Nu începi un război împotriva cuiva de 20 de ori mai mare decât tine și apoi speri că lumea îți va trimite niște rachete”, a spus Trump, referindu-se la solicitările repetate ale lui Zelenski pentru ajutor militar din partea SUA.