Scandal pe bugetul Capitalei. Primarul Nicușor Dan a mers la dezbaterile pe buget din Parlament
Continuă scandalul între primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna. Primăria Generală ar urma să primească mai puţin cu un miliard de lei faţă de anul trecut, iar primăriile de sector vor avea în continuare mai mulți bani, deși nu au de plătit subvenții și investiții majore. Ministrul Finanţelor spune că, per ansamblu, Capitala primeşte mai mulţi bani, iar sumele alocate trebuie cheltuite eficient. În dispută este menționat şi referendumul votat de bucureşteni.
Primarul General a mers personal la dezbaterile pe buget din Parlament, pentru a atrage atenţia că Primăria Generală are nevoie de mai mulţi bani.
La cum a fost creionat bugetul, primeşte însă cu un miliard de lei mai puţin, în comparaţie cu anul trecut.
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: Pur şi simplu e o nevoie de bani la sectoare, unde de mult timp se întâmplă lucruri, se pun borduri, se bibilesc parcuri, însă Bucureştiul are nevoie de mari investiţii. Eu sper în continuare să existe o înţelepciune în coaliţie, astfel încât împărţirea asta să fie echitabilă între Bucureşti şi sectoare.
Tanczos Barna, ministrul Finanţelor Publice: Bucureştiul, per ansamblu Bucureştiul, primeşte mai mulți bani şi îi mulțumesc că este de acord ca Bucureştiul să contribuie la acel fond de solidaritate, pentru că este o normalitate. Dacă şi cea mai mică comună din această ţară trebuie să renunţe la 14% din impozitul pe venit şi să pună în coşul comun pentru echilibrare, cred că este şi rândul Bucureştiului.
În proiectul bugetului de stat pe 2025, Primăria Generală şi cele 6 primării de sector au primit 13 miliarde de lei. Din care un miliard este alocat pentru Fondul de Solidaritate.
Rămân de împărțit 12 miliarde de lei: 4 miliarde la Primăria Capitalei şi restul de 8 miliarde ajung la primăriile de sector.
Nicuşor Dan a făcut calculele: din cele 4 miliarde pe care le are la dispoziție, 2,5 sunt pentru subvenţii, aşa că rămâne doar cu 1,5 miliarde. Reclamă că nu sunt suficienți bani de investiţii majore.
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: Fără discuţie, ce se întâmplă aici este o presiune a sectoarelor. Distribuţia este vădit dezechilibrată. Eu vreau să rezolvăm nişte probleme ale oamenilor. Sunt investiţii în spitale, sunt podurile alea care trebuie consolidate, locuri de joacă care trebuie schimbate şi aşa mai departe. Deci ăsta e motivul pentru care sunt aici.
Tanczos Barna, ministrul Finanţelor Publice: Ştiu că toţi banii rămân în Bucureşti. Este vorba de alocarea banilor pe diferite priorităţi şi aici cu siguranţă sectoarele au propriile priorităţi de investiţii, că nici dânşii nu pleacă cu banii acasă şi fac investiţii pentru cei din Bucureşti. Are, cu siguranţă, acoperire şi pentru investiţii, dar trebuie să aveţi în vedere şi faptul că în Bucureşti sunt sectoare unde gunoiul este gratis şi nu există în nicio comună, în niciun judeţ, aşa ceva şi nu este absolut normal, deci o cheltuire mai chibzuită şi mai corectă a banului public în Bucureşti este necesară.
Primarul General atrage atenţia că bucureştenii au votat la referendum ca împărţirea banilor pentru Capitală să fie făcută de către Consiliul General, nu în Parlament.
Votul pentru buget în plenul Parlamentului este programat joi.