Şapte ani de la tragedia Colectiv, în care au murit 65 de tineri. „Au zis că au de toate, este tratat ca și în afară. Băiatul meu a învățat, și-a creat un viitor și, când credea că e mai bine, corupția și bacteriile l-au ucis”

Era seara de 30 de octombrie 2015. Bucuria lansării unui nou album s-a transformat rapid în cea mai mare tragedie din istoria recentă a României. Oameni, visuri, destine, familii întregi, totul a fost mistuit în 153 de secunde.
27 de tineri au murit pe loc. Restul, până la 65, mai târziu, în spitale, din cauza rănilor și a infecțiilor. 146 au fost răniți și toată viața vor suporta operații de reconstrucție. Sunt tot mai cărunți, mai singuri și mai deznădăjduiți.
Adrian Popa era IT-ist. S-a stins la spitalul Floreasca.
Maria Popa, mama lui Adrian Popa: „Au zis că e netransportabil, avem de toate, este tratat aici la noi ca și în afară. Băiatul meu a învățat, a muncit, și-a creat un viitor și când credea că e mai bine, corupția și bacteriile l-au ucis.”
Vlad Țelea, chitaristul trupei Goodbye to Gravity, a murit în noaptea aceea în club. Era împreună cu soția, care a reușit să scape și care astăzi este și mamă și tată pentru fetița lor. Copila avea atunci doi ani și jumătate. În lipsa fiului, fetița este lumina ochilor părinților lui Vlad.
Vasile Țelea, tatăl chitaristului trupei Goodbye To Gravity, Vlad Țelea: „Când a trebuit să plece la concert, ea n-a vrut să-l lase să plece, a spus ‘Mai stai puțin, tati!‘ Când i s-a povestit mai târziu ce s-a întâmplat, ea a spus că Eu am văzut atunci, l-am văzut pe tata că nu se întoarce.
În memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv, Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat slujbe de pomenire la Biserica Sfântul Nicolae Broșteni și în fața clubului Colectiv pentru a marca cei șapte ani de la tragedie.
Puținii care și-au mai amintit astăzi de Colectiv au lăsat o floare, o lumânare și au trimis în ceruri un gând bun celor plecați prea repede, dureros de brutal și fără să aibă vreo vină.
Coroane au depus și reprezentanți ai principalelor instituții ale statului.
Diana Maria Voicu, președinte, Inițiativa România: „Spun cu durere, la nivelul societății nu ne-am învățat lecțiile. În continuare, tratăm chestiuni care țin de siguranța împotriva incendiilor superficial”.
Marian Rădună, președinte Geeks for Democracy: „Au trecut 7 ani, suntem tot acolo sau mai în spate. Avem două dosare la Parchet. La Parchetul General este dosarul care zace de peste 6 ani acolo. Mesajul este să avanseze cu dosarul și să le aducă niste răspunsuri părinților”.
Recent, Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din clubul Colectiv, a lansat o carte despre trauma tragediei și infernul prin care a trecut pentru închiderea rănilor. O mărturie vie şi dureroasă despre un om care a fost carne vie.
Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ” Nu trecea zi în care să nu mă gândesc că s-ar putea să nu mai deschid ochii. În ciuda tuturor lucrurilor care s-au întâmplat, eu continui să cred în România, continui să cred că merităm o şansă şi că putem mai mult.”
În luna mai a acestui an, instanţa a dispus primele condamnări definitive în dosarul Colectiv privind autorizaţiile din club. Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare. Patronii clubului au primit pedepse între 6 şi aproape 12 ani de închisoare. Cei doi pompieri au primit câte opt ani şi opt luni de închisoare, iar pirotehniştii câte şase ani şi zece luni fiecare.
Un marş emoţionant a fost organizat în această seară, în Capitală, în memoria tinerilor care au pierit în incendiul din Colectiv.
––––––––––––––––––––––
ACTUALIZARE Încep să vină din ce în ce mai mulți oameni în fața Clubului Colectiv din Capitală, a transmis Diana Dumitrașcu pentru Ora de Știri. Sunt părinți, sunt supraviețuitori, sunt oameni care au venit să le aducă un omagiu tinerilor morți în urma incendiului de acum 7 ani. La ora 19.00, vor porni într-un marș spre Parchetul General, unde vor duce portretele celor 65 de tineri care au murit, iar mesajul este să le amintească autorităților că mai sunt și alte dosare se rezolvat, și alți vinovați de aflat. Sunt prezenți mai mulți supraviețuitori decât în anii trecuți.
ACTUALIZARE Toate ceremoniile religioase programate pentru această primă partea zilei s-au încheiat, inclusiv slujba de pomenire care a avut loc în fața clubului Colectiv, a transmis Diana Dumitrașcu, pentru Telejurnalul de la ora 14.00. Au luat parte la acest moment religios câteva zeci de persoane. Seara, în jurul orei 18.00, este programat un marș. Se va pleca din fața Clubului Colectiv spre Parchetul General, cu portretele celor 65 de tineri morți în incendiul din Colectiv.
ACTUALIZARE Vasile Țelea, tatăl chitaristului trupei Goodbye To Gravity, Vlad Țelea: „S-a încercat resuscitarea, dar fără rezultat. A murit, practic, în fața soției. La concert a fost și soția, care a ieșit printre primii. Ne consolăm cu existența fetiței pe care a lăsat-o, care atunci avea 2 ani și jumătate. (…) Eu, fiind arhitect, pledez în continuare că primul vinovat este Piedone, care trebuia să ceară, prin certificatul de urbanism pe care l-a dat la vremea respectivă, să ceară și avizul de la pompieri.”
ACTUALIZARE Consiliera președintelui Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la monumentul ridicat în fața fostului club Colectiv în memoria victimelor incendiului care s-a produs în urmă cu șapte ani.
O slujbă de pomenire a fost oficiată în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broşteni, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Patriarhului Daniel.
O altă slujbă este oficiată de un sobor format din 10 preoţi în faţa fostului club Colectiv.
Cu acest prilej, va fi depusă o coroană de flori din partea Părintelui Patriarh Daniel în memoria celor pomeniţi.
Un manifest va avea loc azi, în Capitală, în memoria celor 65 de tineri au murit şi peste 150 au fost răniţi în incendiul din club, cel mai grav accident din România după Revoluţie. Marșul va porni din fața fostului club Colectiv, la ora 18.00, și va ajunge în fața Parchetului General. marșul este organizat în memoria celor care și-au pierdut viețile în incendiu și pentru a le reaminti autorităților dosarul Colectiv nu este finalizat chiar dacă au fost date câteva prime condamnări în acest caz în luna mai a acestui an. Fostul primar Cristian Popescu Piedone a primit o condamnare de patru ani de închisoare. Mai mulți pompieri și patronii clubului au primit condamnări, iar cea mai mare pedeapsă a primit-o patronul clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, 11 ani și 8 luni de închisoare. Manifestanții vor cere autorităților să afle adevărul și să găsească restul vinovaților, să analizeze cum s-a acționat în acea noapte în club și în sistemul sanitar.
Sunt ani de doliu şi durere pentru părinţii, fraţii şi surorile victimelor, dar şi pentru supravieţuitori.