Şansă la viaţă pentru sute de bolnavi. 25 de ani de transplant hepatic în România
O premieră pentru medicina din România avea loc acum 25 de ani, când s-a făcut cel dintâi transplant hepatic de la noi din ţară. De atunci, sute de oameni au fost salvaţi cu ajutorul donatorilor. Aşa s-a întâmplat şi în aceste zile, la Iaşi, unde o mamă i-a dat fiicei sale o nouă şansă la viaţă, la 33 de ani după ce a născut-o. Femeia i-a donat o parte din ficatul ei. Operaţia, realizată cu ajutorul medicilor de la Institutul Fundeni, a fost o premieră pentru Iaşi, deoarce prelevarea a fost facută laparoscopic.
Donatoarea are 55 de ani și este mama pacientei care a primit grefa. Tanăra de 33 de ani suferea de ciroză hepatică autoimună și se afla de multă vreme pe lista de aşteptare pentru transplant. Prelevarea lobului hepatic s-a făcut complet laparoscopic, procedură minim invazivă folosită în medicina de înaltă performanţă.
Prof.univ.dr. Vlad Braşoveanu, şeful Secției de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni: A fost o premieră, în sensul că operația de la donator a fost operație minim invazivă. Adică o incizie mică, cu perioada de recuperare post operatorie foarte rapidă.
Până acum, acest tip de intervenţie era realizat doar în spitale din Bucureşti.
O altă premieră pentru Moldova a fost și folosirea tehnicilor de microchirurgie în timpul transplantului. Nimic nu ar fi fost posibil fără colaborarea echipelor de chirurgie de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Sf. Spiridon și medicii de anestezie și terapie intensivă din spitalul ieșean.
Prof.univ.dr. Cristian Lupaşcu, coordonatorul Centrului de Prelevare Multiorgan şi Transplant Hepatic, Iaşi: Din punct de vedere ale complexității, este una din cele mai complexe operații care pot fi imaginate la un om.
Medicii spun că, după intervenție, starea pacientelor este foarte bună.
O operație similară, în premieră, avea loc în urmă cu 25 de ani. O fetiță primea o șansă la viață de la mama ei: Timea Balogh este primul copil cu transplant hepatic din România.
Timea Balogh, primul copil cu transplant hepatic din România: Singurul remediu a fost un transplant. Familia a început să se testeze, mama fiind singura compatibilă cu mine. Așa că ea mi-a devenit a doua oară salvatoare.
Una dintre lecţiile transplantului este că şansa la viată vine uneori de unde nu te aştepţi.
Simona Miroiu, fiica, donator: Mama mea, în 2003 transplant de la copil la mamă, avem 20 de ani. De 21 de ani mama mea trăiește și se bucură de cele 2 fetițe ale mele, Patricia și Daria.
Printre pacienții salavati cu ajutorul unui transplant hepatic este și o arhitectă, care acum încearcă să găsească o formulă de a extinde spitalul Fundeni.
Cristina Olga Gociman, arhitect, beneficiara unui transplant: În Programul operațional sănătatea, avem sprijinul Băncii Europene de Investiții, care se ocupă chiar de întocmirea caietului de sarcini, pentru a fi scos la licitație, în vederea execuției și are un termen de 3 ani.
În acest moment, în România sunt 531 de persoane pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic.