Sistemul Național Antigrindină nu va mai fi folosit, pentru că punctele de lansare nu sunt omologate

23 aprilie 2025, 00:03 (actualizat 23 aprilie 2025, 08:10)

Spre deosebire de anii trecuţi, Sistemul Național Antigrindină nu va mai fi folosit, pentru că punctele de lansare nu sunt omologate. Marii fermieri, care au culturile asigurate, au cerut Ministerului Agriculturii să oprească intervenţiile în atmosferă, pe motiv că rachetele antigrindină ar provoca secetă. In schimb, micii producatori se tem că livezile si viţa de vie vor fi calamitate.

Marin Lupu e unul dintre micii fermieri din podgoria buzoiană „Dealu Mare”. Înghețurile târzii i-au afectat plantația de vită de vie. Acum se teme că va avea pagube din cauza grindinei. Meteorologii au emis un cod galben de vreme instabilă și în zona lui. Dar lansările rachetelor antigrindină sunt suspendate în toată țara.

Marin Lupu, viticultor, comuna Breaza, jud. Buzău: De 10-12 ani nu am mai avut probleme cu grindina. Umbrela și acoperirea s-a dus. O să suportăm consecințele să ne lăsăm la mila Domnului. Avem toate șansele să muncim degeaba.

Cei mai mulți viticultori din zonă au suprafețe mici, între 2 și 6 hectare, și nu au echipamente de protecție precum plasele anti-grindină.

Vasilică Roşca, viticultor, comuna Pietroasele, jud. Buzău: Acum, fără acest sistem anti-grindină, suntem expuși în totalitate.

Sistemul Național Antigrindină nu funcționează, pentru că punctele de lansare a rachetelor nu au fost omologate.

În plus, nu există un studiu care să arate dacă între intervențiile în atmosferă și apariția secetei există sau nu o legătură, au anunțat reprezentații Ministerului Agriculturii.

Aceștia au precizat că vor să apeleze la soluții alternative, ca de exemplu baloane cu heliu, care ar urma să fie achiziționate cu bani europeni. Pentru moment, personalul punctelor de lansare asigură doar paza echipamentelor.

Ing. Daniel Florea, director, Centrul Zonal Antigrindină Iaşi: Se așteaptă ordin din partea Ministerului Agriculturii, pentru a putea începe sezonul. Sezonul trebuia să înceapă la 15 aprilie. La nivel de țară, peste 2,5 milioane de hectare nu sunt acoperite pentru combaterea grindinei, prin prisma faptului că niciunul dintre punctele de lansare nu este operativ în acest moment.

Suspendarea tragerilor cu rachete antigrindină a fost cerută de unele asociații de fermieri care au reclamat că în zonele lor a apărut seceta.

Alina Creţu, director executiv, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România: Noi ne confruntăm cu această problemă de câțiva ani și am tot solicitat autorităților un studiu  care să arate impactul acestui sistem asupra precipitatilor. Până nu se face acest studiu de impact să nu mai funcționeze acest sistem. Pentru grindină există sistem de asigurări,  în schimb pentru secetă nu avem o asigurare valabilă în România.

În a doua jumătate a anului trecut, Sistemul Național Antigrindină a fost oprit, după ce a funcționat neîntrerupt 20 de ani.

În prezent, sunt circa 120 de puncte de lansare a rachetelor anti-grindină și era în plan construcția a încă 86.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite