SUA și Rusia au convenit la Riad să „abordeze divergențele” relației bilaterale și să înceapă discuții despre Ucraina. Primul dialog față în față din ultimii ani. Lavrov și Rubio pregătesc agenda întâlnirii Trump – Putin
Negocieri ruso-americane în premieră în ultimii ani. La Riad, în Arabia Saudită, echipe conduse de şefii diplomaţiilor din Statele Unite și Rusia au discutat despre cum se poate ajunge la pace în Ucraina, dar și despre reluarea dialogului dintre cele două super-puteri, după ani de îngheţ. Ucraina nu a fost invitată, iar preşedintele Volodimir Zelenski atrage atenția că nu va recunoaște nicio decizie luată în absenţa sa.
ACTUALIZARE Volodimir Zelenski își amână vizita în Arabia Saudită, după ce Kievul a fost exclus de la discuțiile dintre SUA și Rusia de la Riad. „Nu acceptăm să se discute pe la spatele nostru”, a declarat liderul de la Kiev.
ACTUALIZARE SUA și Rusia au convenit la întâlnirea avută marți în Arabia Saudită patru principii ce privesc normalizarea relațiilor lor bilaterale și soluționarea negociată a războiului din Ucraina, a declarat secretarul american de stat Marco Rubio, potrivit CNN.
ACTUALIZARE „Nu doar ne-am ascultat, dar ne-am și auzit unul pe celălalt.” Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, afirmă că discuțiile au fost „foarte utile,” deoarece părțile „nu s-au ascultat doar una pe cealaltă, ci s-au auzit.” „Am toate motivele să cred că partea americană înțelege poziția noastră,” spune el.
Lavrov adaugă că cele două părți au convenit să asigure „numirea cât mai rapidă” a ambasadorilor în ambele țări și eliminarea barierelor care „de-a lungul multor ani, și în special administrația Biden în ultimii patru ani, au fost ridicate între misiunile noastre diplomatice.”
ACTUALIZARE Delegațiile SUA și Rusia au convenit la Riad să „abordeze divergențele relației noastre bilaterale cu obiectivul de a lua măsurile necesare pentru a normaliza funcționarea misiunilor noastre diplomatice respective”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce, citată de The Guardian, după discuțiile de astăzi de la Riad. Cele două părți au convenit, de asemenea, să desemneze echipe la nivel înalt pentru discuții despre Ucraina, „lucrând la o cale de a pune capăt conflictului din Ucraina cât mai curând posibil, într-un mod durabil, sustenabil și acceptabil pentru toate părțile implicate”, a spus ea.
SUA și Rusia vor începe, de asemenea, să analizeze „cooperarea viitoare în chestiuni de interes geopolitic reciproc și oportunități economice și de investiții istorice, care vor apărea în urma unei încheieri de succes a conflictului din Ucraina”, a adăugat Tammy Bruce.
ACTUALIZARE Discuțiile SUA-Rusia de la Riad s-au încheiat. Întâlnirea de la Riad „a mers bine”, cu discuții despre Ucraina, condițiile pentru summitul Trump-Putin, a declarat consilierul principal pentru politică externă al Rusiei, Iuri Ușakov, potrivit Interfax și Tass, preluate de Reuters. El a mai spus că cele două părți au fost de acord ca negociatorii să discute despre Ucraina și au discutat pe scurt condițiile necesare pentru un summit Putin-Trump, deși a menționat că este puțin probabil ca acesta să aibă loc săptămâna viitoare, transmite The Guardian.
ACTUALIZARE La Riad a început un dejun de lucru, ceea ce înseamnă că delegațiile americană și rusă au purtat până acum discuții timp de aproximativ trei ore și cincisprezece minute, relatează BBC.
Pauza de 15 minute anunțată la ora 12:12 a fost probabil doar o pauză de cafea.
ACTUALIZARE: Rusia a recunoscut marţi „dreptul suveran” al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, dar nu şi la NATO, în momentul în care au loc discuţii ce vizează o normalizare a relaţiilor dintre Moscova şi Washington, sub privirile îngrijorate ale europenilor şi Kievului, relatează AFP şi Reuters.
„În ceea ce priveşte aderarea Ucrainei la UE, acesta este dreptul suveran al oricărei ţări”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Vorbim despre procese de integrare şi de integrare economică. Şi aici, desigur, nimeni nu are dreptul să dicteze unei alte ţări ce să facă, iar noi nu vom face asta”, a spus Peskov.
Însă, a adăugat el, „este complet diferit când vine vorba despre probleme de securitate şi de alianţe militare. Abordarea noastră aici este diferită şi este binecunoscută”.
ACTUALIZARE „Este foarte important să înțelegem că întreprinderile americane au pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari din cauza plecării din Rusia. Deci, există o taxă economică uriașă asupra multor țări de la știți ce se întâmplă chiar acum, și credem că ca o cale de urmat este găsirea de soluții”, a spus Dmitriev.
CITEȘTE ȘI: Delegația rusă la Riad: SUA au pierdut 300 de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor impuse Federației Ruse
–––––––––––––––––––-
Secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov poartă discuții la Riad despre ceea ce Kremlinul a descris drept „restabilirea întregului complex” al relațiilor dintre Rusia și SUA și despre „pregătirea” negocierilor privind războiul din Ucraina.
Lui Rubio i s-a alăturat consilierul american pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul special în Orientul Mijlociu Steve Witkoff. Lui Lavrov i s-au alăturat consilierul președintelui Putin, Iuri Ușakov și economistul Kirill Dmitriev.
Din partea Arabiei Saudite, la începerea discuțiilor s-au aflat în sală ministrul de Externe Faisal bin Farhan al-Saud și consilierul pentru securitate națională Mosaad bin Mohammad al-Aiban. Gazdele saudite au rămas în cameră doar pentru a face declarații de bun venit, înainte de a părăsi sala pentru a lăsa cele două delegații să discute.
Reuniunea are loc la Palatul Diriyah din Riad.
Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina nu va fi reprezentată, în timp ce liderii europeni şi-au exprimat public îngrijorarea că o încetare rapidă a focului decisă pe axa Washington-Moscova îi poate oferi lui Vladimir Putin fereastra de care are nevoie pentru a se mobiliza şi a ataca din nou Ucraina sau o altă ţară din Europa.
Mai mulți lideri europeni, dar și secretarul general al NATO, Mark Rutte, au afirmat că Europa este „pregătită” să „preia iniţiativa” pentru a oferi „garanţii de securitate” Ucrainei la finalul unei reuniuni de urgenţă privind războiul pe care Rusia îl duce împotriva statului vecin.
Descumpăniţi de dialogul ruso-american cu privire la Ucraina, liderii ţărilor-cheie europene reuniţi la Paris au părut, totuşi, divizaţi în privinţa conţinutului unor astfel de angajamente de securitate, în special în ceea ce priveşte eventuala trimitere de trupe în Ucraina.
Unii, precum Franţa şi Regatul Unit, s-au dovedit a fi în favoarea ei, în anumite condiţii, dar alţii, precum Germania în special sau Polonia, au considerat această discuţie prematură.