Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner: Cerințele mele sunt pe masă, sunt cât se poate de clare și de transparente, dacă sunt îndeplinite, vom avea acest prim pas, dacă nu, nu
În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră. De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.
În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.
În aceste cerințe ale mele sunt trei puncte clare, în primul rând să îmbunatatim protecția frontierelor externe, lucru care încă nu funcționează, să existe în continuare controale la frontierele terestre între România și Bulgaria, și aceste două țări să primească azilanți, mai ales din Afghanistan și Siria. Au fost fonduri pentru granița dintre Bulgaria și Turcia, dar nu suficiente. Una dintre cerințe se referă la numărul poliţiştilor de frontieră, care ar trebui triplat, de la 200 la 600. Ar trebui să existe fonduri pentru drone, de exemplu, pentru o supraveghere modernă a acestor frontiere. Şi între România și Serbia este o graniță care ar trebui să fie mai bine supravegheată. Primele discuții sunt deja în desfășurare, atât cu țările respective, cât și cu Comisia Europeană. Depinde acum de Comisie, respectiv de președinția ei, ca aceste discuţii să continue. Cerințele noastre, cerințele mele sunt pe masă, sunt cât se poate de clare și de transparente, dacă sunt îndeplinite, vom avea acest prim pas, dacă nu, nu, a spus ministrul de interne austriac Gerhard Karner
Bulgaria și România nu doresc doar acest prim pas, ele vor să adere integral la Schengen. Întrebat dacă acesta este și obiectivul său Karner a spus: Într-o bună zi, da, dar nu vreau să facem al doilea pas înainte de primul. Avem nevoie de acest prim pas, un pas mic, prin aeroporturi.
Este important și pentru economie, cum se tot spune, și de aceea nu sunt pregătit să vorbesc despre pasul următor. Întâi trebuie să facem primul pas, cerințele trebuie să fie îndeplinite, restul nu este încă un subiect, a subliniat Karner.
Karner este luni în Slovenia la o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul ‘Forum Salzburg’, pentru discuţii cu privire la viitorul spaţiului Schengen.
APA mai aminteşte că Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la România şi Bulgaria, motivându-şi opoziţia prin numărul mare de cereri de azil. Ţările de Jos s-au opus, la rândul lor, primirii în Schengen a Bulgariei.
Pe lângă Austria, din cadrul ‘Forumului Salzburg’ mai fac parte România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Sunt reprezentate, de asemenea, statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.