România nu mai poate folosi pesticide interzise în UE. O instanță a hotărât că excepțiile nu sunt legale
Pesticidele interzise în Uniunea Europeană nu vor mai putea fi folosite nici în România. O instanță a hotărât că excepțiile acordate de Ministerul Agriculturii nu sunt legale. Procesul a fost deschis de două organizații de fermieri și apicultori care au avut pierderi din cauza pesticidelor și au contestat legalitatea acestor derogări. Ministerul Agriculturii are totuși la dispoziție 5 zile pentru atacarea deciziei instanței.
Cosmin este un apicultor din Mărginimea Sibiului, care a înregistrat mari pierderi din cauza pesticidelor.
Cosmin, apicultor: Noi, înainte să fim ecologici, credeam că suntem ecologici și mergeam la culturi de floarea soarelui și rapiță. Din păcate, aceste culturi sunt stropite cu neonicotinoide și afectează familiile de albine. Am avut mortalitate la 150 de familii, 40 de stupi, doar din cauza acestor pesticide.
Aceste substanțe sunt extrem de toxice pentru albine și alte insecte polenizatoare, contribuind la colapsul coloniilor și la reducerea biodiversității.
Constantin Dobrescu, Federaţia Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS: Fiind substanțe neurotoxice, le activează sistemul nervos. Capacitatea de învățare, capacitatea de a se orienta în spațiu. Albina merge la cules și trebuie să se întoarcă la stup, deci nu își mai găsește drumul la stup și de aia stupii se depopulează.
De asemenea, pesticidele persistă în sol și apă, afectează ecosistemele și pun în pericol sănătatea umană.
Hotărârea Curții de Apel Cluj reprezintă un pas esențial în protejarea fermierilor, apicultorilor și consumatorilor români.
Ministerul Agriculturii poate să facă recurs în termen de cinci zile.
Ramona Duminicioiu, Asociaţia Eco Ruralis: Situația cu derogările pentru neonicotinoide acordate de Ministerul Agriculturii vreme de 12 ani nu putea dura la nesfârșit. Țara noastră se afla în ilegalitate de ani buni. Vorbim de pesticide toxice din păcate. Toxicitatea lor a fost dovedită prin studii științifice, publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară, în baza cărora s-au luat măsura interzicerii la nivelul UE.
Dragoş Porojnicu, jurnalist TVR: Până la ora difuzării reportajului la Ora de Știri, reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Autorității Naționale Fitosanitare au refuzat să ne spună dacă intenționează să conteste decizia instanței sau care sunt măsurile pe care le vor lua pentru retragerea de pe piață și distrugerea stocurilor de pesticide aflate în circulație.
Totodată, instituțiile statului trebuie să monitorizeze și să sancționeze orice tentativă de utilizare ilegală a acestor substanțe.