România, codașa UE la digitalizare, deşi firmele mici şi mijlocii pot lua bani europeni, nerambursabili, pentru soluţii IT care să le aducă un profit mai mare

25 ianuarie 2024, 19:11 (actualizat 26 ianuarie 2024, 15:01)

România este ţara contrastelor. O pepinieră de IT-iști pentru întreaga lume, cu internet de mare viteză, dar pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul privind digitalizarea companiilor. Deşi firmele mici şi mijlocii pot lua bani europeni, nerambursabili, pentru soluţii IT care să le aducă un profit mai mare, cele mai multe se limitează la o pagina web sau conturi sociale.

Comunicarea la distanță, de acasă, a devenit o normalitate. Criza sanitară a impuns multor firme să accelereze procesul de digitalizare. Dar tot nu e suficient.

MĂDĂLINA CHIŢU – jurnalist TVR: O firmă din două din România are un nivel mediu de digitalizare, iar asta ne plasează pe ultimul loc în UE la acest capitol. Vecinii bulgari sunt pe penultimul loc, urmaţi de polonezi. La polul opus sunt Ţările de Jos, Finlanda şi Danemarca.

Există și vești bune, însă. Conform unui studiu recent realizat de o companie de tehnologie, aproximativ jumătate dintre IMM-urile din România au implementat o soluție de digitalizare în ultimii 3 ani. Peste 57% au optat pentru soluții de contabilitate, urmate de soluții de pontaj, managementul vânzărilor și securitate cibernetică. Mai mult, 1 din 10 IMM-uri care au început procesul de digitalizare declară că intenționează să continue investițiile.

Comisia Europeană a stabilit termen clar pentru România. Până în 2030, 90% dintre IMM-uri trebuie să atingă un nivel de bază de digitalizare și 75% dintre întreprinderi să folosească tehnologia de tip cloud, dar și AI. Un obiectiv greu, având în vedere investițiile necesare.

ALEXANDRU ZODIERU – director general companie de cercetare de piață: Am început cu echipamentul de eye tracker, care observă mişcarea retinei la stimuli vizuali. E important pentru publicitate. Am continuat cu acest sistem de call-center, în care operatorii de interviu pot fi oriunde în ţară. Avem investiţii de câteva zeci de mii de euro, chiar şi mai mult, se duc spre o sută de mii de euro.

Costurile nu se limitează doar la cumpărarea aplicaţiilor care ne fac munca mai uşoară. E nevoie si de instruirea angajaţilor. Desi pentru digitalizare se pot accesa fonduri europene nerambursabile, IMM-urile se limitează la a-şi face o pagină web sau un cont pe reţelele sociale.

Totuși, studiul arată că peste 70% dintre companii iau în calcul pentru 2024 bugete destinate transformării digitale a organizației, ceea ce demonstrează că managerii înțeleg că digitalizarea are capacitatea să potențeze afacerile, chiar dacă nu știu mereu exact care ar fi beneficiile.

RADU MOLDOVAN PETRUȚ – director marketing companie soluţii digitale: Peste un sfert dintre companiile care au aplicat la programele de digitalizare nu au putut descrie concret soluţiile de care ei aveau efectiv nevoie. Aşa că abilitatea de a înţelege utilitatea digitalizării şi de a o transforma într-o cerere e principala barieră.

BOGDAN IVAN – ministrul Digitalizării: E un lucru total nou pentru care foarte mulţi oameni fie ei muncitori în privat sau la stat au o arecare rezistenţă şi reticenţă până când încep să îşi dea seama că munca lor poate să fie foarte mult uşurată. De exemplu acele procese repetitive pot să fie preluate de roboţi

Firmele mici și mijlocii, care nu sunt din domeniul IT, pot obține până la o sută de mii de euro fonduri europene, ca să facă ori sa cumpere diverse aplicaţii care să crească randamentul, dar şi roboți și drone.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite