Riscurile ascunse ale suplimentelor alimentare care îți promit un corp pefect. Cum sunt afectați tinerii

Shake-urile proteice, mixurile pre-antrenament și alte suplimente nu sunt întotdeauna doar o parte a rutinei de sală. La adolescenți și tineri, acestea ar putea fi legate de o tulburare de imagine corporală care se concentrează patologic pe dezvoltarea mușchilor și subțierea corpului, conform unor cercetări recente.
„Utilizarea a 6 suplimente alimentare diferite destinate construirii mușchilor a fost asociată cu simptome mai grave ale dismorfiei musculare”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Kyle Ganson, profesor asistent la Facultatea de Asistență Socială Factor-Inwentash de la Universitatea din Toronto, prin e-mail. „Acestea includ pudra de proteine din zer și creatina, ambele fiind utilizate frecvent de tinerii care încearcă să câștige masă musculară”, scrie CNN.
Asocierea a fost deosebit de puternică pentru suplimentele destinate creșterii în greutate sau masei musculare, iar simptomele, cum ar fi timpul excesiv petrecut la sală și obsesia asupra alimentației, au crescut pe măsură ce numărul suplimentelor utilizate a crescut, conform unui nou studiu publicat miercuri în jurnalul PLOS Mental Health.
Echipa de cercetători a analizat datele a 2.731 de participanți cu vârste între 16 și 30 de ani din Studiul Canadian de Comportamente Adolescentine de Sănătate, care urmărește să colecteze informații despre alimentația dezordonată, comportamentele de construcție musculară, imaginea corporală și sănătatea socială. Cercetătorii au comparat rapoartele participanților privind utilizarea suplimentelor cu simptomele de dismorfie musculară, care au fost evaluate utilizând Inventarul pentru Tulburarea Dismorfiei Musculare, conform studiului.
Studiul este observațional, ceea ce înseamnă că este greu de spus dacă utilizarea suplimentelor a crescut simptomele dismorfiei musculare sau dacă persoanele cu mai multe simptome ale dismorfiei musculare sunt mai predispuse să folosească mai multe suplimente, a spus Dr. Gail Saltz, profesor asociat de psihiatrie la Spitalul NewYork-Presbyterian și la Colegiul Medical Weill Cornell. Dr. Saltz nu a fost implicată în cercetare.
Acest studiu arată că tinerii care poate nu folosesc steroizi anabolizanți, care sunt dăunători, pot folosi totuși alte substanțe pentru a trata dismorfia musculară, iar publicul trebuie să fie mai conștient de acest lucru, a spus Saltz.
„Mulți oameni cred că suplimentele sunt sigure pentru că sunt doar suplimente,” a spus ea. „Dar, de fapt, acest lucru nu este întotdeauna adevărat.”
Ce este tulburarea de dismorfie musculară?
Dismorfia musculară este un subset al tulburării de dismorfie corporală, în care o persoană este preocupată de o defectiune imaginară în aspectul său, a spus Saltz. Cei care suferă de dismorfie musculară cred că corpul lor ar trebui să fie mai subțire și mai muscular.
„Persoanele care suferă de dismorfie musculară au adesea dificultăți semnificative în viața socială și pot experimenta un stres emoțional sever,” a spus Ganson. „Nu mai vorbim de faptul că aceste persoane pot ajunge la extreme pentru a-și atinge idealul corporal, cum ar fi folosirea steroizilor anabolizanți.”
Și nu este vorba doar de scăderea încrederii, a spus Saltz. Chiar dacă persoanele cu această tulburare ajung la imaginea ideală pe care o urmăresc, acest lucru nu elimină stresul.
„Când se uită în oglindă, nu văd ceea ce vezi tu când te uiți la ei,” a spus ea.
Alte semne de avertizare includ o rutină rigidă de exerciții fizice, stres emoțional și dificultăți în îndeplinirea așteptărilor, cum ar fi școala și munca, a spus Ganson.
De asemenea, persoanele cu tulburare de dismorfie musculară pot evita expunerea normală la corp în public — cum ar fi să își dea tricoul jos la plajă — sau pot lipsi de la reuniuni sociale din cauza preocupărilor legate de aspectul lor, a adăugat Saltz.
Ce este rău la suplimente?
Utilizarea suplimentelor pentru a schimba aspectul corpului este comună.
În timp ce 2,2% dintre bărbații tineri raportează utilizarea steroizilor, 36,3% raportează utilizarea pudrelor și shake-urilor proteice, iar 10,1% spun că folosesc alte substanțe pentru construirea mușchilor, cum ar fi creatina și hormonii de creștere, conform unui studiu din iunie 2022.
Majoritatea suplimentelor sunt disponibile ușor, cu puțină reglementare, iar „studiile care analizează aceste produse au descoperit că multe sunt etichetate greșit și sunt contaminate cu substanțe periculoase, cum ar fi steroizii anabolizanți,” a spus coautorul studiului, Dr. Jason Nagata, profesor asociat de pediatrie la Universitatea din California, San Francisco.
Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) monitorizează efectele adverse asupra sănătății și inspectează ocazional facilitățile de producție. Cu toate acestea, conform Legii privind Suplimentele Alimentare și Educația pentru Sănătate, agenția nu are jurisdicție să aprobe suplimentele alimentare înainte de a ajunge pe piața publică.
De asemenea, există puține studii privind siguranța și eficacitatea suplimentelor, a adăugat Nagata.
„Suplimentele pentru construirea mușchilor, care pot fi legale, pot acționa ca pentru utilizarea steroizilor,” a spus Nagata. „Am descoperit anterior că tinerii adulți care folosesc substanțe pentru construirea mușchilor sunt de trei ori mai probabil să înceapă utilizarea steroizilor anabolizanți la șapte ani după aceea.”
Suplimentele pre-antrenament conțin adesea cofeină — unele având aceeași cantitate ca mai multe cești de cafea, a adăugat el.
Unii oameni „consumă direct” înainte de antrenament sau consumă pudra proteică uscată, fără a o amesteca cu apă, a spus Nagata.
„Consumul direct este o practică deosebit de periculoasă pentru că furnizează o doză mare și puternică a unui produs care trebuie diluat cu apă,” a spus el. „Consumul direct furnizează o explozie pură și concentrată a unui produs care poate avea efecte toxice.”
Cum se tratează dismorfia musculară?
Un pas important este să provoci informațiile și idealurile venite din rețelele sociale, mai ales pentru adolescenți care trec prin schimbări rapide și fac comparații frecvente cu alții în timpul pubertății, a spus Nagata.
„Postările pe rețelele sociale despre suplimentele pentru construirea mușchilor și steroizii anabolizanți demonstrează în mod copleșitor efecte pozitive asupra construcției musculare,” a spus el. „Rețelele sociale pot agrava comparațiile corporale și pot duce la insatisfacție corporală și la utilizarea steroizilor anabolizanți sau altor droguri și suplimente pentru construirea mușchilor în rândul adolescenților.”
Această utilizare a rețelelor sociale este deosebit de frecventă în rândul băieților, care sunt mai predispuși să permită o audiență publică decât fetele și sunt mai predispuși să își afișeze mușchii online decât fața, a spus Nagata.
„Corpurile bărbaților sunt expuse mai mult ca niciodată pe rețelele sociale, în special prin conturile influencerilor. Corpurile idealizate pe care influencerii le postează pot fi intens filtrate sau pot fi cele mai bune din sute de fotografii,” a adăugat el.
Când vine vorba de tratarea dismorfiei musculare, există multe metode care pot fi utile, inclusiv diverse forme de terapie cognitiv-comportamentală care ajută la examinarea modelelor de gândire și la reframing-ul percepțiilor, a spus Saltz.
Uneori sunt necesare și medicamente — cum ar fi cele utilizate pentru tratarea anxietății, depresiei și tulburărilor obsesiv-compulsive, a adăugat ea.