Rezerva Federală a Statelor Unite a anunțat prima reducere a ratei dobânzii de referință

19 septembrie 2024, 07:56

Informația economică a dimineții și o decizie așteptată de piețele financiare din întreagă lume. Rezerva Federală a Statelor Unite a anunțat miercuri prima reducere a ratei dobânzii de referință de la începutul pandemiei de Covid-19, scăzând-o cu 0,5%, o măsură menită să susțină economia și să prevină o încetinire a pieței muncii.

Această decizie vine într-un moment în care inflația a început să scadă, dar și locurile de muncă sunt în scădere. Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) al Fed a redus rata principală a împrumuturilor overnight la un interval de 4,75% – 5%.

Deși inflația rămâne mai mare decât ținta de 2%, președintele Fed, Jerome Powell, a exprimat îngrijorări legate de încetinirea ritmului de angajare. Reducerea dobânzii cu 50 de puncte de bază nu este o surpriză totală, piețele anticipând deja o astfel de mișcare, dar este prima de o asemenea magnitudine din 2008, în timpul crizei financiare globale, dacă excludem măsurile de urgență din perioada Covid.

Scăderea dobânzii va afecta direct costurile de împrumut, incluzând creditele ipotecare, împrumuturile auto și cardurile de credit. Astfel, consumatorii vor beneficia de costuri mai mici la împrumuturi, ceea ce ar putea stimula cheltuielile și investițiile.

De asemenea, comitetul a semnalat că ar putea urma încă o reducere a dobânzii până la sfârșitul anului 2024, în efortul de a menține o economie echilibrată. Inflația de bază este așteptată să se reducă la 2,6%, o îmbunătățire față de estimările anterioare.

Chiar dacă PIB-ul Statelor Unite a crescut constant, iar cheltuielile de consum rămân puternice, piața muncii arată semne de slăbiciune. Rata șomajului a crescut ușor, iar angajările au încetinit, generând îngrijorări la nivelul factorilor de decizie din cadrul Fed.

Jerome Powell a declarat că, deși inflația rămâne peste nivelul dorit, prioritatea actuală este susținerea pieței muncii. Fed estimează o creștere a rătei șomajului la 4,4% până la sfârșitul anului, de la proiecția anterioară de 4%.

Decizia de reducere a dobânzilor este una controversată, unii oficiali, precum guvernatorul Michelle Bowman, pledând pentru o reducere mai mică.

Cu toate acestea, mișcarea actuală pregătește terenul pentru noi discuții privind cât de mult va continua Fed să reducă dobânzile înainte de a atinge echilibrul economic dorit.

Rămâne de văzut dacă măsurile Fed vor avea impactul dorit asupra pieței muncii și dacă inflația va continua să scadă spre ținta de 2%, sau dacă vor fi necesare măsuri suplimentare pentru a stabiliza economia.

Evident, decizia este jucată politic. Fostul președinte Donald Trump a sugerat miercuri că decizia Rezervei Federale de a reduce ratele dobânzilor cu jumătate de punct ar putea fi motivată politic.

Întrebat în timpul unei opriri de campanie în New York despre reacția sa la reducerea ratei dobânzii, Trump a spus că aceasta reflectă fie „economia este foarte proastă”, fie Fed „face politică” cu modul în care stabilește ratele dobânzilor.

Pe de altă parte, vicepreședintele Kamala Harris a spus că reducerea ratei anunțată de Rezerva Federală miercuri este „o veste binevenită”, adăugând că se concentrează pe menținerea prețurilor la un nivel scăzut.

La noi, în August, dobânda cheie a fost redusă la nivelul de 6,50% pe an, de la 6,75% pe an. Chiar dacă menționează riscurile mari venite din politica fiscală, BNR spune că inflația mai redusă impune o scădere a dobânzilor, adică o ieftinire a banilor.

Este posibila o alta reducere până la finalul anului? Analiștii spun că da, mai ales după această decizie a FED.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă