Reorganizarea administrativ-teritorială a României, readusă în discuție de oamenii de afaceri. Aceștia cer doar 15 județe, mai puține orașe și comune, pentru a reduce aparatul birocratic
Mediul de afaceri propune ca România să fie reîmpărțită în doar 15 județe, să nu mai fie comune cu mai puțin de 5.000 de locuitori și orașe cu mai puțin de 10.000 de rezidenți.
S-ar desființa astfel foarte multe primării și filiale județene de instituții publice, ceea ce ar putea conduce la o reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare.
Adrian Negrescu, analist economic: „Ar aduce un plus de vrei 50 şi ceva de miliarde de lei la buget, pentru că cheltuielile cu bugetarii în momentul de faţă sunt undeva la 140 de miliarde. Noi avem 1,3 milioane de bugetari, în condiţiile în care Polonia, o ţară cu o populaţie dublă faţă de a noastră, are undeva la 800.000.”
„Comune mai puține și mai mari, dar nu ca să (…) scapi de 3 salarii de primari, că nu ăsta e marele câștig. Marele câștig e că vor fi mai puternice bugetar, deci nu vor depinde de baroni județeni, vor depinde mai puțin de ministere, deci vor fi ceva mai puțin clientelizabile„, subliniază Sorin Ioniță, expert în administrație publică.
Reprezentanții Asociației Municipiilor sunt de acord, însă cei de la Asociația Comunelor nu văd cu ochi buni o astfel de reformă.
Robert Negoiță, membru în Asociaţia Municipiilor: „Într-o localitate cu 100 de locuitori, ai o primărie cu 50 de angajaţi, haideți să fim serioşi!”
Emil Drăghici, preşedinte al Asociaţiei Comunelor: „Dacă e vorba de comasare, ea trebuie să se facă efectiv ca efect al voinței locuitorilor respectivi pentru că este nevoie și de un referendum, nu face așa guvernul că taie și gata! Mai ales municipiile sunt într-o prigoană de teritorii. Vor să pună mâna pe teritoriile învecinate. Și au găsit pe unii și pe alții să iasă la interval cu astfel de gogorițe.„
În acest moment, în România sunt aproape 3.200 de unități administrativ-teritoriale.
Din cele 318 orașe, doar puțin peste jumătate, 170, au mai mult de 10.000 de locuitori. Din cele peste 2.800 de comune, doar 355, adică 12%, au peste 5.000 de locuitori.