Reguli noi la înscrierea la creșă și grădiniță. Repartizarea copiilor în grupe se va face prin tragere la sorţi sau prin ordonare alfabetică

26 mai 2024, 19:13 (actualizat 26 mai 2024, 20:15)

Urmează zile pline de îngrijorare pentru părinţii care trebuie să îşi înscrie copiii la creşă sau la grădiniţă. Dosarele se depun de luni pentru cei care merg pentru prima dată în colectivitate. De anul acesta regulile s-au schimbat. Ministerul a impus prin lege tragerea la sorţi sau repartizarea copiilor în ordine alfabetică. Problema e că sunt prea puține locuri, la fel ca și anul trecut.

Crina are doi ani şi şapte luni şi din toamnă va merge la grădiniţă.

”Din câte ştiu sunt trei opţiuni care urmează să fie menţionate pe cererea de înscriere, noi sperăm să prindem chiar la grădiniţa unde ne dorim. Este şi aproape de casă, acolo am avut şi fetiţa cea mare. Chiar nu ne deranjează modalitatea în care urmează să fie aleasă grupa din care va face ea parte”, a spus un părinte.

Părinţii lui Matei preferă să mai aştepte şi să-l înscrie abia anul viitor.

”Băieţelul are un an şi 11 luni. Ar trebui înscris la creşă, însă ne dorim să mai stea un an acasă, pentru că considerăm că este micuţ”, a spus o mamă.

Înscrierile la creşă şi grădiniţă încep luni. În următoarele trei săptămâni, părinţii pot depune dosarele pentru a-şi înscrie copiii la creşă şi grădiniţă pentru prima oară. La creșă, cei care au între trei luni și trei ani, iar la grădiniță cei cu vârste între trei și șase ani. Pentru al doilea an consecutiv grupa mijlocie este obligatorie.

Anul acesta înscrierea la creşă şi la grădiniţă vine şi cu o noutate. Repartizarea copiilor în grupe se va face în mod aleatoriu, în funcţie de decizia Consiliului de Administraţie a unităţii de învăţământ. Fie prin tragere la sorţi, fie prin ordonare alfabetică. Se încearcă astfel să se pună capăt acelui sistem paralel de alegere a cadrului didactic de către părinţi.

Daniela Vișioianu, expert educaţie: A existat o decizie a CNCD care a recomandat această procedură pentru că au fost reclamații. În mod deosebit pe segregare, inclusiv cu fundal etnic. Directorii sunt mulțumiți și încurajează această procedură, pentru că s-au terminat drumurile și cadourile, florile și presiunile.

La Grădiniţa 23 din sectorul 2 al Capitalei sunt disponibile 46 de locuri la creşă şi aproape 90 de locuri la grădiniţă, la grupa mică şi mijlocie. Grădiniţa a fost parţial consolidată şi reabilitată, curtea şi locurile de joacă au fost refăcute, iar copiii mănâncă zilnic mâncare proaspătă gătită în cele două bucătării ale instituţiei.

Elena Tănăsescu, directoare de grădiniţă, sectorul 2, Bucureşti: Cererea este foarte mare mai ales la nivelul antepreşcolar. Anul trecut nu am reuşit să îi primim pe toţi, am avut un număr dublu de dosare respinse.

Părinţii pot trece pe fişa de înscriere trei opţiuni. Pe 14 iunie vor fi afişate listele cu copiii înscrişi şi locurile rămase libere pentru etapa a doua.

Recent, Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2024-2025. Pentru creşe şi grădiniţe a fost alocat un număr de 665.000 de locuri. Insuficient, aşa că mii de părinţi vor fi nevoiţi să caute soluţii în privat atât pentru creşă, cât şi pentru grădiniţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite