Programul FIV, șansa la o familie pentru zeci de mii de români. Cuplurile care se luptă cu infertilitatea cer reluarea programului de fertilizare in vitro, care a rămas fără finanţare
Tinerii care vor să devină părinţi, dar se luptă cu infertilitatea, cer reluarea programului de fertilizare in vitro, care a rămas fără finanţare. Ei au trimis guvernului sute de scrisori emoţionante prin care speră să-i convingă pe miniştrii care gestionează acest program să găsească soluții. O variantă ar fi ca ministerul Muncii să ceară bani de la alte ministere.
” Vă rugăm, nu uitați de noi! De noi, care ne dorim cu ardoare să devenim părinți. Dorim să luptăm în continuare, dar resursele sunt limitate! Avem nevoie de deblocarea programului FIV ca de aer! „
Este un fragment dintr-una dintre sutele de scrisori ce au ajuns la guvern în ultimele zile.
„Programul de fertilizare in vitro nu este doar despre a avea copii, ci și despre îndeplinirea unui vis, vindecarea unei dureri și consolidarea unor familii”, se arată în alt mesaj.
Sunt strigătele de ajutor ale celor pentru care acest program înseamnă șansa unei familii. Monica Borsan se luptă cu infertilitatea de la 21 de ani. Și-a dorit foarte mult fie mamă. Primul copil a venit după două fertilizări făcute pe propria cheltuială. Acum, a rămas din nou însărcinată. De această dată, tratamentul l-a plătit cu voucherul de 3.000 de euro de la ministerul Familiei.
MONICA BORSAN: A fost singura mea șansă să mai fac al doilea copil, pentru că nu aș mai fi reușit. Ne-a scutit undeva la 10 mii de lei. Noi mai avem un băiețel și costurile lunare cu facturile, mâncare, grădiniță, nevoile unui copil sunt destul de mari și nu ne-am mai fi permis să îl facem și pe al doilea embriotransfer fără vouchere.
Anul trecut, Programul Naţional de Fertilizare in vitro a finanțat 10.000 de vouchere de câte 3 mii de euro. La începutul anului, peste 14.000 de cereri erau deja înscrise în platformă, dar fără finanțare. Soluția a fost ca ministerul Familiei să ceară bani de la alte ministere.
Marcel Boloş promite că programul va merge înainte, având mecanismul legal pentru completarea surselor de finanțare.
Prin telefon, NATALIA INTOTERO – ministrul Familiei: Nu este un fix al nostru acest program, chiar este o necesitate. Am convenit că, în cel mai scurt timp, ministerul Finanțelor va promova un demers legislativ. Am făcut solicitare către alte ministere, avem negație de la 7 ministere, care au spus ca nu au posibilitatea să ne ajute.
1 din 5 cupluri din România se luptă cu infertilitatea. Dacă în 2013 în România s-au născut aproape 215 mii de copii, anul trecut s-a ajuns doar la 155 de mii de nașteri.
NICOLE BRUNEL – președinte al Asociaţiei SOS Infertilitatea: Rezultatul pe care îl sperăm este alocarea rapidă de buget programului FIV pentru care există toată infrastructura și care poate reîncepe foarte rapid, astfel încât aceste cupluri care sunt în luptă cu timpul să poată avea acces cât mai rapid la proceduri și copii, care altfel nu ar exista, să se nască.
În România, rata de fertilitate a scăzut în ultimii 35 de ani de la peste 56% la circa 35%.