Reducerea aparatului bugetar, pe masa guvernului
La început de guvernare, Cabinetul Orban și-a propus să mai reducă din numărul de demnitari și angajați, dar, până la finalul anului trecut, doar o parte din aceste hotărâri de guvern au fost discutate de executiv, și asta în primă lectură. Niciuna nu a fost aprobată.
Numărul mare de angajați a fost criticat și de vicepremier. Raluca Turcan anunța luna trecută că, de exemplu, organigrama Ministerului Lucrărilor Publice este extrem de stufoasă. 40% din numărul demnitarilor și 20 la sută din cel al bugetarilor ar trebui tăiat, spunea vicepremierul. Pe hârtie, lucrurile stau altfel.
Ministerul Muncii propune renunțarea la 10% din angajați. Mai exact, deființarea a 44 de posturi din 424, astfel încât să rămână 380 de salariați. 14 dintre ele de conducere.
Proiectul prevede scăderea numărului de secretari de stat de la 5 la 4.
La Ministerul Sănătății, numărul salariaților se reduce nesemnificativ, cu doar patru posturi, dintre care unul e de secretar de stat și altul de subsecretar. La Externe se desființează tot patru posturi, unul de ministrul delegat pentru afaceri europene și trei de secretar de stat.
În schimb, organigrama s-ar mări cu alte 60 de posturi, cele care au funcționat temporar în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
La Educație, minister care a preluat și Cercetarea și Autoritatea Națională de Formare în sistem dual, a propus un număr maxim de angajați, 770, cu peste 50 mai mare decât aveau cele trei instituții înainte de comasare.
Cei mai multi angajați vor fi la Economie, care a comasat patru dintre fostele ministere: economie, energie, mediu de afaceri și turism. Aici ar urma să fie 1.146 de angajați, adică tot atâția cât aveau înainte. Astfel, vor fi 8 secretari de stat și peste 80 de bugetari în afara țării.
Proiectul pentru Ministerul Lucrărilor Publice nu specifică numărul angajaților rămași, dar stabilește că vor fi cinci secretari de stat după ce un post va fi desființat.