Record de fermieri olteni în programul „Usturoiul”. Producția este bună, iar cultivatorii speră să obțină profit
Florin Panait, din Vișina, județul Olt, a lucrat ani buni în Anglia, în agricultură. De când s-a întors acasă se dedică tot muncii pământului. S-a înscris anul acesta în ambele programe ale Ministerului Agriculturii, „Tomata” și „Usturoiul”. Fermierul este mulțumit de producția de usturoi.
Și alți fermieri susțin că subvenția acordată pentru usturoi îi ajută să-l cultive în continuare. Îngrijorarea lor e legată doar de prețul de vânzare și cer Ministerului Agriculturii să intervină pentru a reduce importurile.
Anul acesta, în Olt, s-au înscris în Programul „Usturoiul” peste 400 de fermieri, care au cultivat legume pe 600 de hectare. Cei mai mulți sunt din comuna Vișina.
MARIAN STĂNESCU – primar Vișina, Olt: Dacă în 2022 aveam un număr de 20 – 25 de fermieri și cu o suprafață de 21 de hectare, anul acesta avem undeva la 35 – 36 de fermieri și cu o suprafață de 45 de hectare.
Fermierii înscriși în program trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea obține ajutorul oferit de stat.
GABRIELA ANDRONIE – director, Direcţia Agricolă Județeană Olt: Să nu depășească suma de 20 de mii de euro pe ultimii doi ani. Să dețină cel puțin 3.000 de mp cultivați cu usturoi, să dețină atestat de producător.
Subvenția la usturoi este de 3.000 de euro, ca și la Programul „Tomata”. Producția minimă pe care trebuie să o obțină cultivatorii de usturoi este de 3 kg/10 mp.